Назад
SUPER ОФЕРТА: Безплатна доставка ЗОНИ: 0, I и II за поръчки над 30лв. Възползвай се!
Добави в количката

НАЧАЛО
0
КОЛИЧКА
ПРОФИЛ
Първи свободен час днес 15:00 - 16:00

Сусам Алто 45 г

Сусам Алто 45 г
bonus
БОНУС
Този продукт Ви носи: 2 точки
Цена: 0.99 лв.
Описание на продукта
Смленият сусам (таханът) (на арабски - tahini) е основен продукт при производството на халва, приготвяна из целия Среден изток и Средиземноморието.
Таханът се използва за подправяне на хумус (hummus), сосове за кебапи, като най-често се смесва с лимон и чесън в хлебен сос - популярното арабско предястие мезе (mezze).
В Мексико сусамовото олио се нарича ахонхолѝ (ajonjoli) и широко се използва за готвене.
Белият сусам се използва в ястия от китайската, японската и корейската кухня, където месо или риба се овалва в сусам, преди пържене, за да се получи хрупкава коричка.
Черният сусам влиза в състава на gomassio, японска смес от подправки, и в ястия от ориз и азиатски спагети (noodles).
В България таханът се свързва предимно със сусамовата тахан халва

Сусамените семена са богати на калций, желязо, фосфор, магнезий. Съдържат още витамини от групата B, особено витамин B1 и витамин B6.
Сусамовото олио е много подходящо за горещия климат — трудно гранясва поради наличието на специфичното за сусама вещество "сезамолин". При преработката ценните витамини и другите активни съставки не се унищожават.
Сусамовото олио от непечен сусам е кехлибарено жълто, с естествен, мек вкус, който напомня на лешник.
От печен сусам се произвежда особено ароматно олио, но вкусът му е доста изявен, затова трябва да се употребява с мярка.
Препоръчва се преди употреба семената леко да се припекат в тиган без мазнина.
Нужно е да се съхраняват в херметически затворен съд на тъмно.
Таханът при престояване се разслоява и преди употреба е необходимо да се разбърка добре.
Със сусама е свързана арабската приказка „Али Баба и четиридесетте разбойника“. Али Баба случайно чува тайното заклинание, с което разбойници отварят и затварят пещерата, в която пазят съкровищата си. На арабски тайните думи за отваряне били "iftaH ya simsim" (simsim е сусам на арабски). В Европа приказката се появява през 18 век във френска обработка (затова и името в заклинанието е на френски - „Сезам“, а не „Симсим“ или „Сусам“). Поради същата причина за българския читател е необяснимо защо Али Баба се мъчи да си спомни тайната дума, изброявайки различни семена и улучва, сещайки се за Сезам (!?). Така сусамът „позволява“ на бедния Али да вземе съкровищата на разбойниците.
Тегло: 45 гр.
Вид опаковка: пакет
Произход: България
Производител: Алто - Вкус
Подобни продукти
0.39лв.
Добави

0.39лв.
Добави

0.49лв.
Добави

0.39лв.
Добави

Препоръчани продукти