Първи свободен час
10 подправки и тяхната употреба
Казват, че тайната на вкусната гозба се крие в подправките...
1. Бахар
(Мексико)
Използва се за: супи, рибни и месни ястия, маринати за дивеч, риба, говеждо, туршии, колбаси, дори меденки.
2. Дафинов лист
(Средиземноморието и Мала Азия)
Използва се за: : маринати, пикантни ястия, сосове, туршии, консерви, дивеч, говежно, овнешно.
3. Джоджен
(Централна и Южна Европа)
Използва се за: : боб, агнешко, спанак, задушени меса, гювеч, зеленчуци, риба, кюфтета, пържоли, кисело зеле, ликьори.
4. Ким
(Европа, Азия, Северна Африка)
Използва се за: : свинско месо, патица, варени картофи, зеле, сосове, супи, хлебни изделия, сирена, колбаси.
5. Кимион
(Мароко, Северна Америка, Индия, Чили, Сирия)
Използва се за: : колбаси, тестени изделия, зеле с ориз, скара, ликьори, суджуци, наденици.
6. Кориандър
(Средиземноморието, Индия, Латинска Америка, Близкия Изток)
Използва се за: : месни и зеленчукови ястия, маринати, свинско, овнешко. Семената се използват за сладкиши и меденки.
7. Майорана
(Средиземноморието и Северна Африка)
Използва се за: : варива, супи, картофи, сосове, колбаси.
8. Розмарин
(Средиземноморието)
Използва се за: : картофи, ориз, ястия с ядки, месо, пиле, спанак, грах, риба, яйчено тесто, сладолед, доматена супа, месо на грил.
9. Чубрица
(топлите райони на Северното полукълбо)
Използва се за: : боб, леща, грах, зелен фасул, агнешко, картофени супи, варена риба, зеле, маринати.
10. Шафран
(Югозападна Азия, Гърция)
Използва се за: : ястия с ориз, бульони, бисквити, кексове, кремове, пудинги, сладоледи.
SuperMag
Снимка: Flickr
Вижте още:
Още 10 подправки и тяхната употреба