Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

10 подправки и тяхната употреба




Казват, че тайната на вкусната гозба се крие в подправките...

1. Бахар
(Мексико)

Използва се за: супи, рибни и месни ястия, маринати за дивеч, риба, говеждо, туршии, колбаси, дори меденки.

2. Дафинов лист
(Средиземноморието и Мала Азия)

Използва се за: : маринати, пикантни ястия, сосове, туршии, консерви, дивеч, говежно, овнешно.

3. Джоджен
(Централна и Южна Европа)

Използва се за: : боб, агнешко, спанак, задушени меса, гювеч, зеленчуци, риба, кюфтета, пържоли, кисело зеле, ликьори.

4. Ким
(Европа, Азия, Северна Африка)

Използва се за: : свинско месо, патица, варени картофи, зеле, сосове, супи, хлебни изделия, сирена, колбаси.

5. Кимион
(Мароко, Северна Америка, Индия, Чили, Сирия)

Използва се за: : колбаси, тестени изделия, зеле с ориз, скара, ликьори, суджуци, наденици.

6. Кориандър
(Средиземноморието, Индия, Латинска Америка, Близкия Изток)

Използва се за: : месни и зеленчукови ястия, маринати, свинско, овнешко. Семената се използват за сладкиши и меденки.

7. Майорана
(Средиземноморието и Северна Африка)

Използва се за: : варива, супи, картофи, сосове, колбаси.

8. Розмарин
(Средиземноморието)

Използва се за: : картофи, ориз, ястия с ядки, месо, пиле, спанак, грах, риба, яйчено тесто, сладолед, доматена супа, месо на грил.

9. Чубрица
(топлите райони на Северното полукълбо)

Използва се за: : боб, леща, грах, зелен фасул, агнешко, картофени супи, варена риба, зеле, маринати.

10. Шафран
(Югозападна Азия, Гърция)

Използва се за: : ястия с ориз, бульони, бисквити, кексове, кремове, пудинги, сладоледи.




SuperMag
Снимка: Flickr




Вижте още:

Още 10 подправки и тяхната употреба