Първи свободен час
6 предимства на ягодите за здравето
Ягодите, освен вкусни, са и много полезни. Ето защо:
1.
Ягодите имат ниско съдържание на калории (само 32 kcal в 100 гр) и мазнини, но са много богати на фитонутриенти, минерали и витамини.
2.
Изследвания показват, че консумирането на ягоди има потенциални ползи за здравето, срещу рака, стареенето, различни възпаления и неврологични заболявания. Това се дължи на антоцианите и елаговата киселина в състава им.
3.
Ягодите са изключително богат източник на витамин С, който помага на тялото да развива резистентност срещу възпаления и инфекции.
4.
Ягодите съдържат В-комплекс витамини – В6, ниацин, рибофлавин, пантотенова и фолиева киселина. Те участват в метаболизма и помагат за преработването на въглехидратите, протеините и мазнините.
5.
Ягодите съдържат витамини А и Е, както и лутеин, зеаксантин, бета каротин. Те се борят срещу свободните радикали, причинители на стареенето.
6.
Ягодите съдържат добро количество важни за тялото минерали, като калий, манган, флуор, мед, желязо и флуор. Калият участва в състава на телесните течности, има отношение към сърдечния ритъм и кръвното налягане. Манганът участва като антиоксидант. Медта е необходима за производството на червени кръвни телца, а желязото – за образуването им. Флуорът е компонент на костите и зъбите.
SuperMAG.bg
Снимка: sxc.hu
Вижте още:
7 здравни предимства на кафето
7 здравословни предимства на бадемите
Полезните предимства на билковия чай