Първи свободен час
7 причини защо тиквата е полезна
Тиквата е царицата на зимната трапеза. И не случайно, тя участва както в десертите, така и в останалата част от менюто и отгоре на всичко е много полезна. Ето защо:
1. Тиквата съдържа фибри
Само една купа с тиква съдържа задоволителен процент от дневната нужда фибри на вашето тяло.
2. Тиквата е чудесен източник на витамин А
Тиквата е сред най-добрите източници на витамин А, който от своя страна е антиоксидант и се бори за здравето и младостта на вашето тяло.
3. Тиквата съдържа калий
Заедно с бананите тиквата е сред най-предпочитаните източници на калий. В една малка порция се съдържат цели 250 милиграма от ценната съставка.
4. Желязо
Тиквата не съдържа мазнини, но затова пък малка порция зарежда тялото с около 10% от дневната нужда желязо.
5. Тиквата е богата на витамини
Вече споменахме витамин А, но освен него тиквата съдържа и витамините С и Е. Порция тиква съдържа почти 20% от дневната доза витамин С.
6. Магнезий
Тялото използва магнезия за поддържане на нормалната функция на мускулите, включително сърцето, както и за повишаване на имунитета. Цялата тиква съдържа магнезий, но най-много има в семената.
7. Витамин К
Витамин К е полезен за здрави кости, както и за кръвта. Порция тиква съдържа около 40% от необходимата дневна доза.
SuperMAG
Снимка: sxc.hu
Вижте още:
8 храни за успешна борба с килограмите
5 храни, полезни за зъбите
10 от най-полезните плодове, които да добавите към менюто си