Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Месото в менюто ни

Това как се храним влияе не само на начина, по който изглеждаме, но и на начина, по който се чувстваме. Една добре балансирана диета, включваща всичко необходимо за нормалното функциониране на организма ни, кара тялото ни да се чувства добре, дава енергия и тонус. Едно от съществените правила, които всеки трябва да спазва, когато става въпрос за храненето е, освен да бъде здравословно, то да бъде вкусно и да доставя удоволствие.

Да се храни с месо е най-естественото нещо за човека още от пещерната ера, когато си го е набавял по време на лов. Бяло или червено месо, то трябва да е част от балансираната ни диета според редица диетолози. В момента има много противоречиви мнение относно това, но не искаме да спорим. Така или иначе е доказано, че месото ни дава много от необходимите за организма вещества и то трябва да присъства балансирано и добре подбрано в менюто ни.


Един от най-големите и най-вредните митове за храненето е, че месото не принадлежи към здравословната диета. Консумацията на месо е обвинявана за високия холестерол, високото кръвно налягане, сърдечни заболявания и затлъстяване. Но ако искате да посочите с пръст виновника за тези здравни проблеми, то посочете захарта. Обвинявайте прекомерната консумация на въглехидрати които се разграждат в захар в тялото ни.

Все пак, повече от 2 милиона години, човеците са били месоядни. Едва през последните 10 000 години човешката диета се променя със започването на отглеждане на боб и зърнени култури. За последните 10 000 години хората стават с по-нисък ръст и с по-малък размер на мозъка. Някои специалисти смятат, че това се дължи най- вече на промяната в храненето. Също така има мнения, че заради диетата на зърнена и захарна основа ние страдаме от повишени нива на затлъстяване, рак, диабет и остеопороза. Освен това изпитваме тревожна честота на кожни проблеми, сърдечни заболявания и възпаления от всякакъв вид.


Месото помага за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни поради съдържанието на мазнини и високо съдържание на протеини. Стабилната кръвна захар е от решаващо значение за предотвратяване на диабет тип 2, както и други хронични заболявания. То също така помага да поддържате енергийните нива стабилни и създава усещане за ситост между храненията, намалявайки апетита за нездравословни храни.

Месото е и най-добрият източник на протеин. То насърчава мускулното натрупване. В месото се съдържат и много витамини и минерали, които спомагат за растежа на мускулите като цинк и желязо, което пък увеличава енергийните нива и се справя с борбата с умората.

Основни хранителни вещества

В месото има много хранителни вещества, които са от решаващо значение за цялостното състояние на здравето. Въпреки че има много източници на протеини, месото е чудесен източник на пълноценни протеини, съдържащи всички аминокиселини, от които телата ни се нуждаят, включително тези, които тялото ни не може да произведе само.

Всички витамини от вида B се намират в по-голяма концентрация в месото, отколкото в растителните източници. Витамин В12 е критично хранително вещество, което естествено се среща само в месото.
В-витамините са от решаващо значение за здравето, особено за психичното здраве. Дефицитите на тези витамини могат да причинят объркване, нарушени сетива, агресия, безсъние, слабост, деменция или периферна невропатия.


Ето накратко 22 основни причини, да включим месото и рибата в менюто си:

1. Месото съдържа най важните хранителни компоненти: протеини, мазнини, минерали, витамини, които допринасят за енергията в човешкото тяло.
2. Въпреки, че плодовете и зеленчуците са много полезни, само месото може да ни даде най-качествените протеини за организма.
3. Месото помага на функциите и здравината на мускулите. За да сме силни и здрави, трябва да хапваме месо.
4. Рибата е препоръчителна при хора с проблемни стави, дерматологични и автоимунни заболявания.
5. Хората, които ядат месо по-рядко страдат от простудни заболявания по-често.
6. В месото се съдържа изключително важния за организма минерал желязо, необходим като превенция и лечение на анемия. Макар, че се съдържа и в растенията, желязото се усвоява най-добре чрез месото.
7. Месото съдържа още и фосфор и калий. В едно добре балансирано хранене наред с телешко, говеждо, пуешко, пилешко, нетлъсто свинско или заешко месо богато на протеини, могат да бъдат включени въглехидрати чрез зеленчуци и полезни ненаситени мазнини чрез зехтин и маслини. Заешкото месо съдържа по-малко холестерол и повече желязо и фосфор в сравнение с другите меса и затова е подходящо при диети.
8. Червеното месо е изключително богато на витамин D и на цялата група от витамин B.
9. Месоядните хора са с по-здрава костна система
10. Рибата е подходяща по време на диети, защото има много ниско съдържание на въглехидрати.
11. Хората, които консумират месо са с по-устойчива централна нервна система.
12. Месото е полезно при остеопорозата, тъй като за нея от съществено значение имат калция, витамин D и физическата активност. И за трите са благоприятно свързани с консумацията на месо.
13. Консумацията на червено месо, богато на B12, по време на бременност, допринася да се роди спокойно бебе.
14. Редовната консумация на риба подпомага концентрацията на мозъка и намалява вероятността за болестта на Алцхаймер.
15. Умерената консумацията на немазно говеждо месо намалява лошия холестерол.
16. Месото у нас е качествено и на достъпни цени.
17. Кулинарното приготвяне на месото е лесно и на практика няма нужда от много допълнителни продукти, за да стане вкусно.
18. Умереното количество месо доставя на организма полезните мононенаситени мазнини.
19. Рибата е лесно смилаема храна и се препоръчва при хора с с нарушено храносмилане, деца, възрастни, при възстановяване след боледуване.
20. Месото засища по-добре и не предизвиква чувството на глад за по- дълго време. Това го прави подходящо при спазването на диети с цел отслабване.
21. .Рибата е богата на Омега-3 мастни киселини, които организмът не може да синтезира сам, а си набавя чрез храната.
22. Организма може да си набави йод само от морската риба.


Най-важно, за да сме здрави и да изглеждаме добре е да не лишаваме организма си от нищо, да приготвяме и консумираме храната по здравословен и вкусен начин. Ето някои традиционни и не чак толкова традиционни месни рецепти, които освен много вкусни са и лесни за приготвяне и много здравословни.

Киноа, лимон и пилешко

Киноата освен, че е много вкусна е и доста лека храна. В комбинация с пилешки гърди, Вие си осигурявате здравословен и лек обяд, който е изключително подходящ при диети с цел сваляне на килограми.

Необходими продукти:
1 чаена чаша киноа
1 брой лимон
3 супени лъжици зехтин
10тина листа прясна мента ( може и суха)
300 грама пилешко
3 супени лъжици горчица
1 супена лъжица мед


Начин на приготвяне:
Киноата се измива и се залива с вряща вода. Оставя се да набъбне за няколко часа. Пилешкото се нарязва на парчета и се смесва с горчицата, меда и една супена лъжица зехтин. Също се оставя да престои.
След като киноата е набъбнала се поставя в тенджера с вода ( водата да покрива киноата) и се оставя да заври за около 5 минути, докато зрънцата се напукат. След като киноата се свари, добавете останалия зехтин сока на ½ лимона, кората на 1 лимон и нарязаните листа мента.
Пилешкото изпечете от двете страни в оребрен тиган.
Сервирайте топло, като върху киноата сложите от пилешкото.

Гювеч със свинско месо и царевица

Гювеча е наистина едно от традиционните ястия на българина, а вкуса който се постига с готвенето в този невероятен съд е любим на всички. Типичен представител на зимната кухня, гювечът с месо и царевица е ястие, което ще направи зимата още по-уютна и ще ви провокира да изпиете поне една чаша вино.

Необходими продукти:
500 грама свинско месо
500 грама гъби
1 чаена чаша царевица от консерва
200 гр. бекон
2 глави кромид луд
2 бр. чушка
10 скилидки чесън
½ чаена чаша олио
½ чаена чаша червено вино
½ чаена чаша доматено пюре
1 чаена лъжица червен пипер (може и лют)
½ чаена лъжица черен пипер ( може и на зърна)

Начин на приготвяне:
Нарежете свинското место на едри хапки. В голям тиган или тенджера сгорещявате олиото и запържвате в него месото нарязано на хапки, заедно със ситно нарязания лук. Когато е готово, го сложете в гювеча. Използвайте същия тиган и запържете в него бекона и гъбите. Когато са готови сложете и тях в гювеча при месото.
Нарязаните на кубчета чушки добавете в гювеча заедно с доматеното пюре и чесъна. Време е да добавите и царевицата, 1 чаена лъжица сол, както и черния и червения пипер и виното. Разбъркайте всичко добре.
Време е да сложите гювеча във фурната. Важно е да сложите съда в студена фурна. Включете я на 200 градуса и оставете за около час. След това намалете градусите на 170 и гответе още два часа. Когато сервирате може да добавите по лъжица заквасена сметана.

Запеканка с рулца от тиквички и пилешко месо

Необходими продукти:
3 броя тиквички
2 броя яйца
300 грама пилешко месо
200 грама кашкавал
Половин килограм домати
2 скилидки чесън
3 супени лъжици олио
¼ чаена лъжичка червен пипер
Сол на вкус

Начин на приготвяне:
Макар да е по- подходящо за лятото, това ястие е просто един шедьовър, много богато като вкус което носи аромата и духа на италианската кухня, прекрасна идея за впечатляващо ястие за гости или за по- специален повод.
Пилешкото месо се сварява в подсолена вода. Тиквичките се нарязват на тънки ленти, намазват се с олио и се посоляват.
В нагорещен тиган тиквичките се запичат и от двете страни, докато омекнат.
В съд се нарязва свареното пилешко месо на малки парчета. Към него се добавят яйцата и 100 гр. настърган кашкавал. Добавете ½ чаена лъжица сол и черния пипер и разбъркайте добре. Във всяка изпечена тиквичка сложете по малко плънка и навийте на рулце. Готовите рулца се нареждат в предварително намазнена тавичка.
Доматите се настъргват и към тях се добавят счукани скилидките чесън и малко сол. Ако предпочитате, може да се използват и домати от консерва. С доматения сос се заливат рулцата и се пече на 180 градуса, в предварително загрята фурна. Когато доматения сос се сгъсти, поръсете с останалия кашкавал и върнете във фурната до позлатяване. При сервиране, може да поръсите с пресен босилек.


Чомлек

Необходими продукти:
1 брой свински джолан
1 кг. картофи
4 бр. домати
2 моркова
1 глава чесън
2 чаени чаши червено вино
1 чаена лъжичка червен пипер
½ чаена лъжичка черен пипер
4 дафинови листа
4 глави кромид лук

Начин на приготвяне:
Чомлекът е традиционно ястие от пиринския край. Чомлекът е вкусно и лесно за приготвяне ястие, което е толкова богато и засищащо, че не се нуждае от друга компания на трапезата, освен от хубаво червено вино. Много подходящо за празнична трапеза, чомлекът е ястие, което ще зарадва близките и гостите, както на трапезата на Коледа, така и на всеки един друг зимен празник.
Всъщност за приготвянето на чомлек, може да използвате и телешко. Почистете и измийте добре месото, нарежете доматите , морковите, лука, чесъна и картофите на едри парчета. Ако картофите са по-дребни може да оставите зеленчуците цели, само морковите нарежете.
В голям гювеч поставете джолана, доматите, морковите, лука и чесъна. Добавете една чаша вода, виното и всички подправки. Печете гювеча първо на 200 градуса и след около 40 минути, намалете на 180. Гответе 3-4 часа, докато месото не започне да се отделя.
Когато месото е готово, обезкостете го добавете картофите. Печете още 30 минути. Когато и картофите са готови, може да сервирате.

Заек със сушени сливи

Необходими продукти:
Около 800 гр. заешко
15 броя малки глави лук
300 грама сини сливи
½ чаена чаша олио
1 чаена чаша червено вино
1 супена лъжица червен пипер
1 чаена лъжичка брашно
8 скилиди чесън

Начин на приготвяне:
Преди да започнете да готвите нарежете заека на парчета и го накиснете във вода за няколко часа. Сините сливи също трябва да се накиснат.
След това запържете в тиган заека. В същата мазнина запържете едната глава лук заедно с брашното и червения пипер. Накрая добавете виното и изчакайте сместа да заври. Добавете месото, обелените глави лук и скилидките чесън, посолете с около една чаена лъжица сол, сложете капака на тенджерата и оставете да ври на слаб огън за около 45 минути.
Накрая, малко преди да свалите ястието от котлона добавете сините сливи и оставете още 10 минути на слаб огън.




Супермаг