Първи свободен час
Най-добрите храни през месец януари
Всяка година се заричате да се храните по-здравословно. Отивате в магазина и виждате ягоди, домати, боровинки и си мислите по кое време на годината и в коя част на света зреят сега. Ето някои храни, с които със сигурност няма да сгрешите, защото дори през януари можете да получите най-доброто, което искате.
1. Грейпфрут
Обикновено грейпфрутът остава на заден план след роднините си портокал и мандарина или се консумира като готов сок, който съдържа значително повече захар, отколкото бихте искали. В действителност той е богат на витамин С, който помага срещу простуда и настинка, а според някои изследвания може да намали холестерола.
2. Цвекло
Това кореноплодно се съхранява лесно през студените месеци и запазва качествата си почти до лятото. Богато е на минерали, които ускоряват притока на кислород до мозъка. Според едно проучване на университета Wake Forest при възрасти хора, тези които приемат повече от съставките на цвеклото показват по-голяма активност във фронталния лоб на мозъка. Така се предполага, че противостоят на деменцията.
3. Брюкселско зеле
Зеленчук, богат на фибри, фолиева киселина и витамин В. Полезно е да се консумира от бременни и хора, които предпочитат да се хранят здравословно.
4. Пуешко
Освен, че е вкусно, пуешкото има и още едно предимство пред другите меса – съдържа триптофан, който се бори със зимното понижено настроение и сезонни депресии. Помага да се повиши серотонина в тялото. Същата амино киселина можете да си набавите и от морските храни, говеждото (ако животното е хранено с трева), кокосовото масло и маслото от краве мляко (ако те са хранени с трева).
5. Карфиол
Този зеленчук може да се съхрани до март. Подобно на пуешкото и той съдържа триптофан. Полезен е при здравословен и диетичен режим на хранене и можете да замените картофите с него в много рецепти. Пюрето от карфиол е толкова вкусно, колкото и картофеното, но с много по-ниско съдържание на въглехидрати.
6. Авокадо
Авокадото е богато на магнезий, триптофан и здравословни мононенаситени мазнини, които осигуряват по-продължителна форма на енергия в сравнение с въглехидратите. Това го прави идеален избор за зимата. Авокадото повишава настроението.
7. Яйца
Яйцата са богато на витамин D, който иначе си набавяме от слънчевата светлина, затова са толкова полезни през зимата. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, цинк и витамини от В група.
8. Кисело мляко
Известно е, че съставките на киселото мляко блокират вирусите, когато се разболеете.
9. Тиквени семки
Тиквата и тиквените семки са богати на магнезий, който помага на тялото да трансформира триптофан в серотонин. Затова хапването на тиква и тиквени семки може да ви направи по-щастливи.
SuperMag
Източник: rodalesorganiclife.com
1. Грейпфрут
Обикновено грейпфрутът остава на заден план след роднините си портокал и мандарина или се консумира като готов сок, който съдържа значително повече захар, отколкото бихте искали. В действителност той е богат на витамин С, който помага срещу простуда и настинка, а според някои изследвания може да намали холестерола.
2. Цвекло
Това кореноплодно се съхранява лесно през студените месеци и запазва качествата си почти до лятото. Богато е на минерали, които ускоряват притока на кислород до мозъка. Според едно проучване на университета Wake Forest при възрасти хора, тези които приемат повече от съставките на цвеклото показват по-голяма активност във фронталния лоб на мозъка. Така се предполага, че противостоят на деменцията.
3. Брюкселско зеле
Зеленчук, богат на фибри, фолиева киселина и витамин В. Полезно е да се консумира от бременни и хора, които предпочитат да се хранят здравословно.
4. Пуешко
Освен, че е вкусно, пуешкото има и още едно предимство пред другите меса – съдържа триптофан, който се бори със зимното понижено настроение и сезонни депресии. Помага да се повиши серотонина в тялото. Същата амино киселина можете да си набавите и от морските храни, говеждото (ако животното е хранено с трева), кокосовото масло и маслото от краве мляко (ако те са хранени с трева).
5. Карфиол
Този зеленчук може да се съхрани до март. Подобно на пуешкото и той съдържа триптофан. Полезен е при здравословен и диетичен режим на хранене и можете да замените картофите с него в много рецепти. Пюрето от карфиол е толкова вкусно, колкото и картофеното, но с много по-ниско съдържание на въглехидрати.
6. Авокадо
Авокадото е богато на магнезий, триптофан и здравословни мононенаситени мазнини, които осигуряват по-продължителна форма на енергия в сравнение с въглехидратите. Това го прави идеален избор за зимата. Авокадото повишава настроението.
7. Яйца
Яйцата са богато на витамин D, който иначе си набавяме от слънчевата светлина, затова са толкова полезни през зимата. Освен това съдържат омега-3 мастни киселини, цинк и витамини от В група.
8. Кисело мляко
Известно е, че съставките на киселото мляко блокират вирусите, когато се разболеете.
9. Тиквени семки
Тиквата и тиквените семки са богати на магнезий, който помага на тялото да трансформира триптофан в серотонин. Затова хапването на тиква и тиквени семки може да ви направи по-щастливи.
SuperMag
Източник: rodalesorganiclife.com