Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Сладоледът и лятото – защо е полезно да го консумираме

Летните месеци са свързани с приятни емоции, отпуска и, в повечето случаи, море. Консумирането на прохладни напитки и леки алкохолни коктейли е напълно в реда на нещата. Има нещо обаче, без което лятото не може да мине и това е сладоледът. Дали ще е млечен, шоколадов, с ядки или пък сорбе, консумацията е почти задължителна. 

 

Яденето на сладолед през лятото означава да бъдем по-щастливи, а тялото ни да бъде  в по-добра физическа форма, пише сайтът cookist.com. Благодарение на тази храна можем да се борим и с летните жеги, които през това лято са доста силни.

 

Твърде често демонизиран и изключван от нискокалорични диети, сладоледът всъщност е чудесна храна за подобряване на настроението и личната ни физическа форма, а през лятото е идеален и за прохлада. Неговият калориен прием всъщност е микс с важна хранителна стойност, тъй като е в състояние да комбинира млечни и яйчни протеини с прости и сложни въглехидрати. Очевидно винаги е важно количеството, но ако се ползва в точното време на деня, това дава много ползи за тялото ни. Ето основните ползи от сладоледа:

 

Сладоледът ви създава добро настроение

 

Проучване, проведено от изследователите Нику Себе и Тео Гевърс от университета в Амстердам, доказва, че яденето на сладолед ви кара да се чувствате по-щастливи. Учените са стигнали до тези заключения, след като са анализирали чрез специален софтуер промените в чертите на лицето на 300 доброволци, докато са дегустирали сладолед. В 86% от случаите участниците изразили щастие, след като били хапнали сладолед. На същото мнение е и Институтът по психиатрия в Лондон, който чрез изследване на мозъка записва реакциите на човека, докато участниците дегустират сладолед. Изображенията, събрани от магнитните резонанси, подчертават активирането на орбитофронталната кора, където се намира емоционалното удоволствие.

 

Сладоледът е добър за физическото състояние

 

Според д-р Антонио Милячио, лекар по диетология и президент на Италианското дружество по наука за храните, е възможно да отслабнете, като ядете сладолед. Всъщност диетата, която самият той е проектирал, включва сладолед като заместител на едно от двете основни хранения за деня, главно за обяд. Общо пет хранения, които ще задоволят желанието ви за сладко, което ви позволява да отслабнете. Лекарят подчертава значението на поставянето на сладолед като заместител на хранене, а не като десерт, в противен случай рискувате да приемате твърде много калории.

 

Сладоледът освежава през лятото

 

Както казва самата дума, сладоледът е студена храна, която, когато се приема при горещо време, може да ни помогне да се освежим. Повече от чаша студена вода, която се консумира за ограничено време, сладоледът, както и плодовете, понижават телесната температура и ни позволяват да усетим усещане за свежест още в устата, докато вкусваме студената храна. За да се улесни тази полза, препоръчително е да изберете по-леки аромати, като плодовите например, за да избегнете ефекта на захарите, които са източници на енергия, и които увеличават топлината в тялото.

 

Сладоледът е пълноценна храна

 


Погрешно се смята, че сладоледът съдържа много захари. Той представлява пълноценна храна, която съдържа протеини богати на аминокиселини, полезни за синтеза на протеини и лесно смилаеми, от мляко и яйца, бързо абсорбиращи се и енергични захари, лактоза и захароза, и зърнени храни (от вафлата). И има още. Сладоледът е богат на витамин А и В2, фосфор и калций. Що се отнася до мазнините, важното е да не превишавате количествата.

 


Добър източник на минерали

 


Сладоледът също е хранителен източник на два важни минерала. Той е особено богат на калций и фосфор, като около 10% от препоръчаните за възрастни хранителни добавки или RDA от тези минерали в една порция от половин чаша. И калцият, и фосфорът правят костите по-здрави. Всъщност, консумирането на много калций, но не и фосфор, не би помогнало за вашата костна система. Докато добрите количества от тези хранителни вещества не превръщат сладоледа в здравословна храна, можете да ги считате за скромно предимство, когато се глезите.

 


Сладоледът на закуска подобрява умствената работа и бдителността на децата

 


Повечето родители биха счели за престъпление да дават на детето си сладолед за закуска. Но те биха могли да преосмислят да позволят на децата си да вкусят хапка студен сладолед ако знаят, че това може да ги направи по –умни, пише сайтът energisekids.com. Въпреки че приемането на захар сутрин може да е най-големият страх на родителите и учителите, ново проучване установява, че яденето на сладолед сутринта всъщност може да бъде от полза за мозъка. Направеното проучване показва, че яденето на сладолед веднага след събуждане може да доведе до подобрени случаи на бдителност и умствена работа.
 

Проучването, публикувано на японския сайт Excite News, сравнява мозъчната активност на участниците при хора, на които е даден сладолед веднага след събуждане, с тези, които не са яли сладолед. Учените установяват, че хората, които са консумирали сладолед за закуска, показват по-добро време за реакция и са в състояние да обработват информацията по-добре от тези, които не са яли сладолед. Допълнителни тестове на мозъчната дейност също показват, че хората, които са яли сладолед сутрин, са имали повишаване на високочестотните алфа вълни, които са свързани с по-високи нива на бдителност и могат да намалят психичното дразнение, се казва в доклада.

Доброволците били тествани втори път, като вместо сладолед те получили по чаша студена вода. Въпреки че резултатите от този тест показали по-високи нива на бдителност и умствен капацитет, хората, които закусвали със сладолед, показали значително по-висока умствена стимулация.

Все още трябва да се проведат изследвания, за да се определи задълбочено коя конкретна съставка в сладоледа би могла да бъде отговорна за умствения тласък. Учените казват в доклада, че също се надяват да може да бъде определено дали сладоледът е „бомба” за положителни емоции и по-високи нива на енергия.

Що се отнася до високата захар, която може да настъпи след консумацията на сладолед за закуска, това също може да бъде нещо, което си струва да се преразгледа, според проучване направено от 1994 г., което изпробва влиянието на захарта върху група деца и установява, че захарта всъщност не променя поведението и не засяга когнитивните умения.

 

 

Ванилов сладолед с шоколад

 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


жълтъци - 4 бр.
прясно мляко - 250 мл
захар - 150 г
сметана - 200 мл течна сладкарска
ванилия - 2 бр.
шоколад - 100 г


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Жълтъците се разбъркват с половината захар. Прясното мляко се поставя на котлона заедно със захарта до завиране. Прибавя се на струйка към жълтъците и сместа се връща на котлона за няколко минути, колкото леко да се сгъсти, но да не завира. Охлажда се. Ароматизира се с ванилията.


Сметаната се разбива до плътност. Прибавя се към охладената смес. Шоколадът се настъргва или начупва на дребно. Прибавя се към сладоледената смес. Разбърква се. Приготвеният млечен сладолед се прехвърля в кутия и се замразява във фризер. Сладоледът няма нужда да се разбърква по време на замразяването. Не става на кристали. Ваниловият сладолед с шоколад се поднася се с пресни плодове и бисквитка.
 

 

Сладолед с праскови и моркови

 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


моркови - 3 бр. средно големи
праскови - 250 г
пудра захар - 100 г
сладкарска сметана - 220 мл /може да замените и с вода


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


За този вкусен плодов сладолед морковите се почистват и измиват добре, след това се сваряват в малко кипяща вода за около 5 м. След това се изваждат и се изцеждат, оставят се за около 10 м да се охладят. Поставят се в блендер заедно със нарязаните на ситно праскови, пудра захар и сметаната. Блендират се до хомогенна смес. Сипваме сметановия сладолед във формички за сладолед. Оставяме във фризера сладоледа с праскови и моркови за около 4 часа.
 

 

Здравословен бананов сладолед

 


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ


банани - 4 бр. замразени
кокосова сметана - 100 мл
жълтъци - 3 бр.
кокосово мляко - 150 мл
сироп от агаве - 2 с.л.
канела - за поръсване


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ


Разбиваме жълтъците. Кипваме кокосовото мляко на котлона и на струйка наливаме жълтъците. Варим слаб огън при постоянно бъркане около 3-4 минути до сгъстяване.

Отместваме и добавяме сиропа от агаве. Оставяме сместа са се охлади напълно. Разбиваме кокосовата сметана, която трябва да е студена - от хладилника. Пасираме замразените банани.
Смесваме разбитата кокосова сметана, пасираните банани и крема с жълтъците и кокосово мляко за нашия плодов сладолед. Веднага сервираме здравословния бананов сладолед поръсен с малко канела.
 

 

За любителите на сладоледа, вижте ТУК