Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Сокове за по-добро здраве по време на пандемия

Предимствата на онлайн пазаруването се усетиха още повече през последните месеци, когато човечеството се изправи пред предизвикателството да живее във време на пандемия. Изолацията, която трябваше да се спазва, промени начина, по който хората възприемат онлайн супермаркета и ги научи да се възползват от удобството на онлайн пазаруването.

Именно в такива периоди човек се замисля още повече за своето хранене и как това влияе на начина му на живот. Времето, което прекарахме у дома ни даде шанс да помислим над навиците си за хранене, даде ни възможността по-често да приготвяме сами храната си. Благодарение на възможността за доставка на плодове и зеленчуци, доставка на свинско месо, доставка на телешко месо, млечни продукти и доставка на охладена риба не се наложи да се лишаваме от полезните храни дори и при необходимостта от изолация. А здравословното хранене по време на пандемия е още по-важно.


Храната не е враг. Напротив, тя е най-добрият ни приятел. Но, разбира се, както и в живота, нещата опират до това как подбираме приятелите си. А когато избираме храната си добре, тя ще ни се отплати и то по повече начини, отколкото може дори да предполагаме.

Това, с което зареждате тялото си, се отразява на много различни нива – и едно от тях е настроението и поведението Ви през деня. В период на пандемия, когато човек се чувства безсилен пред обстоятелствата, настроението много често не е положително. Ето защо е важно да се храним правилно, да спортуваме дори и у дома и да се отдадем на красиви и любими неща, за които все не намираме време, като например приготвянето на вкусна и здравословна храна.

Сокове за добро здраве и за борба с болестите – какви сокове, как и защо?

Прясно изцедените сокове са един от най- лесните начини да си набавите полезни съставки по вкусен и лесен начин и са особено подходящи за лятото. Ползите от консумацията на сокове от сурови плодове и зеленчуци всеки ден помага за поддържането на добро здраве, засилва енергията, помага за прочистване тялото, подсилва косата, кожата и ноктите и предпазва от някои заболявания, вариращи от обикновената настинка до по-сериозни заболявания.

Защо да пием всеки ден прясно изцедени сокове?

Консумирането на сок от различни плодове, зеленчуци или смес от двете е лесен начин за постигане на препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци на ден.
Суровите плодове и зеленчуци съдържат огромни количества основни витамини, минерали и ензими, необходими ежедневно за нашето тяло, които често се губят при термична обработка и не се срещат в такива количества в бутилирания сок.
Суровият сок е отличен детоксикатор и почистващ препарат на тялото. Всички плодове съдържат определени киселини, които прочистват организма и разграждат вредните вещества.
По-големи количества от основните минерали и витамини се усвояват от организма по – лесно, когато се приемат под формата на сок. Например чаша от 200 мл прясно изцеден портокалов сок съдържа колкото 3 пъти повече от витамин С в сравнение със средно голям плод портокал.
Плодовете и зеленчуците, вярвате или не, са важен източник на вода. Много от нас не консумират достатъчно вода през целия ден, а плодовете и зеленчуците са в състояние да допринесат, като източник на вода. Краставицата, марулята и доматите съдържат до 95% вода!
Когато експериментирате с различни комбинации на плодове и зеленчуци под формата на сок, гарантирано ще консумирате по-голямо разнообразие от плодове и зеленчуци в диетата си.
Известно е, че химическите растителни вещества, съдържащи се във всички плодове и зеленчуци, предотвратяват и предпазват от много заболявания и алергии, включително рак, високо кръвно налягане, цистит, запек, астма, ревматизъм и много други.


Как правилно да пием сокове?

На първо място трябва да инвестирате в сокоизстисквачка за вашия дом. Тази машина е от съществено значение в днешната кухня и не е непременно скъпа. Уредът трябва да може да прави сок и от твърди плодове и зеленчуци, като моркови и ябълки.
Второ, опитайте се да използвате продукти, които са възможно най-свежи, тъй като се задържат повече минерали и витамини. Плодовете трябва да са узрели, но да не са презрели, а зеленчуците - млади и свежи.
Измийте добре съставките си, за да премахнете замърсяванията и пестицидите, но не е задължително да обелите всеки плод или зеленчук, преди да го прекарате през сокоизстисквачката. Очевидно трябва да отстраните кората от ананаси или пъпеши, но корите на праскови, ябълки, лимони, круши и краставици например може да се запазят непокътнати, защото съдържат много полезни вещества.
Пресният сок е най-добре да се сервира леко охладен, затова го поставете в хладилника само за нужното време, за да го охладите или вместо това добавете няколко кубчета лед. Не забравяйте, че щом сокът се изцеди от плодовете и влезе в контакт с въздуха, той ще започне да се влошава и да губи съдържание на витамини и минерали, за това е добре да го изпиете максимално бързо след като сте го направили.

От какво да си направим сок?

По принцип можете да правите сок от почти всички налични плодове или зеленчуци. Ако тепърва започвате, вероятно е добра идея да потърсите някои рецепти от книги, списания или интернет, за да ви дадат няколко изходни точки и вдъхновение за вашите собствени рецепти.
Внимавайте с плодовите сокове, тъй като те съдържат много естествена захар и могат да повишат нивата на инсулин в кръвта. Същото важи и за цвеклото и морковите и тези сокове трябва да се избягват от диабетици.
Започнете, като използвате първо любимите си плодове и зеленчуци и след това се опитайте да станете малко по-приключенски, като използвате по-екзотични комбинации.
Моркови, ябълки, портокали, домати и зеле са добри основи, към които могат да се добавят други плодове и зеленчуци.
Освен това, за още повече полезни свойства, опитайте да добавите билки, подправки и семена към вашите пресни сокове. Билките са друг източник на минерали и витамини, някои подправки като джинджифил определено ще добавят малко вкус към сока, а семената под формата на тиквени или ленени семена осигуряват протеин, който липсва от плодови и зеленчукови сокове.


Рецепти за борба със специфични заболявания и болести

Следните рецепти за плодове и зеленчуци са съставени за борба с конкретни заболявания и болести, вариращи от обикновената настинка до лечението на лошо храносмилане или цистит.
Когато са дадени редица съставки, се препоръчва да изберете две или три съставки и да консумирате този сок в продължение на няколко седмици, след което можете да промените съставките и да следвате лечението за още няколко седмици.
Винаги измивайте плодовете и зеленчуците старателно, отстранете костилките или семената и нарежете на малки парченца или филийки, за да улесните вашата сокоизстисквачка да извлече сока.
И така:
• За борба с киселините - Цвекло, морков, целина, грозде, маруля, портокал, праскова, круша, спанак или домат;
• Акне - кайсия, броколи, морков, целина, грейпфрут, манго, пъпеш, лук, портокал, тиква, спанак, ягода;
• Борба със стареенето - ябълка, кайсия, авокадо, къпина, боровинка, броколи, зеле, червена боровинка, чесън, цариградско грозде, грозде, маруля, репичка, спанак или домат;
• Алцхаймер - люцерна, броколи, зеле, морков, водорасли, маруля, лук, тиква, спанак;
• Анемия - кайсия, цвекло, морков, череша, листа от глухарче, смокини, грейпфрут, грозде, киви, лимон, маруля, липа, портокали, магданоз, сини сливи, стафиди, спанак, ягода, листа от ряпа;
• Безпокойство - Броколи, целина, лимон, маруля, лайм, портокал, праскова, спанак, домат;
• Артрит - Ябълка, броколи, морков, целина, краставица, грозде, лимон, круша, ананас, червен пипер или домат;
• Астма - Кайсия, морков, портокал, круша, черен пипер (червен);
• Лош дъх - Ябълка, броколи, морков, копър, магданоз, круша, спанак или цитрусови плодове;
• Високо кръвно налягане - Зеле, целина, краставица, глухарче, чесън, грейпфрут, лимон, портокал, магданоз или круша;
• Прочистване на кръвта - Цвекло, глухарче, грейпфрут, магданоз или ананас.
• Бронхит - Морков, грозде, праз, лимон, лук, портокал или спанак;
• Хрема - Зеле, морков, лют червен пипер, чесън, лимон, лук, портокал, ананас, ягоди;
• Висок холестерол - Ябълка, авокадо, боб, боровинка, морков, червена боровинка, чесън, къдраво зеле, киви, лук, портокал, сладка царевица;
• Запек - Ябълка, цвекло, къпина, брюкселско зеле, морков, зеле, копър, смокиня, грозде, маруля, портокал, папая, пащърнак, праскова, сини сливи, тиква или сладка царевица.
• Храносмилателни разстройства - Ябълка, цвекло, морков, копър, грозде, киви, лимон, маруля, портокал, папая, праскова, ананас или спанак.
• Сърдечно заболяване - Ябълка, къпина, броколи, морков, глухарче, чесън, грозде, грейпфрут, маруля, пъпеш, лук, портокал, магданоз, тиква, спанак, домат;
• Липса на енергия - Ябълка, кайсия, боровинка, пъпеш пъпеш, морков, копър, грозде, лимон, манго, магданоз, пащърнак, праскова, круша, чушки, портокал, спанак, ягода или спанак.
• Ревматизъм - Ябълка, череша, лимон, круша, ананас или домат, морков, целина и магданоз, краставица, домат
• За подпомагане на храносмилането - 4 резена ананас, 2 ябълки, 1 папая
• За борба с махмурлука - манго, ананас


На първо място и може би най-логично е изискването соковете да се правят само с пресни, добре узрели и здрави плодове и зеленчуци. Забравете, че може да използвате загнили или продукти с по-ниско качество, такива трябва добре да се изрежат. Истината е, че макар и смлени и прецедени през центрофугата и на най-добрата сокоизстисквачка, соковете запазват в себе, както полезните, така и опасните за човешкия организъм токсини.

Затова старателното избиране, измиване и почистване на плодовете и зеленчуците преди изцеждането им е задължително. Когато поръчвате прясно изцеден сок в заведение или от улицата, не се притеснявайте да се уверите лично, дали сокът, който ще ви бъде сервиран, е действително направен от първокачествени продукти.




SuperMag