Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Яйцата и Азиатската кухня

Яйцата са доста уникална храна. Не само можете да ги ядете сурови, пържени, бъркани, варени и мариновани, но те напълно променят своя вкус и профил на текстурата, докато се готвят, пише asianinspirations.com.au. Добавянето на меко сварено яйце към пържен ориз ще ви даде съвсем различно преживяване и това прави яйцата толкова невероятно гъвкави в приготвянето и консумирането им.


По тази причина яйцата са огромна част от азиатската кулинарна култура. Те се появяват във всичко - от салати до готвени ястия и десерти, и всеки път се приготвят по напълно различни начини. Така че, за да ви дадем представа колко прекрасни са яйцата и как да използваме всяко едно от „състоянията” на яйцата, ви предлагаме някои от интересните и запомнящи се азиатски ястия, които използват яйцата по различни начини.

Сурово

Когато казваме сурово трябва да имаме предвид, че готвачите в Азиатската кухя използват суровото яйца като добавка, например в купа с пържен или варен ориз, като използват топлината на ориза за приготвяне на яйето, като го разбъркват.

Bibimbap е името на вкусното оризово ястие, напълнено с мариновани зеленчуци и мариновано месо, и завършено със сурово яйце. Тъй като се сервира в купа с гореща купа, ядящият може да консумира яйцето, както желае, независимо дали го смесва, за да се комбинира с всички останали вкусотии, или наблюдава как яйцето се пържи срещу горещата купа.

В Япония tamago kake gohan е изключително популярно ястие за закуска, състоящо се от варен ориз, гарниран или смесен със сурово яйце и соев сос.

Варено

В Сингапур и Малайзия меките или полу сварени яйца са изключително популярна храна за закуска. В тези две страни яйца са особено предпочитани от местните, а за туристите са прекрасно докосване до местната кухня. Меката, кремообразна текстура най-често се съчетава с препечен хляб, покрит с кокосов крем, яйца и масло. Ястието Telur pindang се вари бавно във вода, смесена със сол, соев сос, кори от шалот, тиково листо и други. Яйца с китайски чай - или мраморни яйца - или варени яйца, които са били обелени и оставени да се мариноват за една нощ във вкусен сос от чай, джинджифил и други вкусни подправки, са също особено популярни сред местните жители.

А кой може да устои на хрупкаво-кремообразната вкусотия на пържено-варени яйца? Историята на рецептата разказва, че била разпространена от майка, която не била впечатлена от начина, по който зет й се отнасял с дъщеря й, така че тя приготвила ястието, за да демонстрира какво ще направи с неговото мъжество ако той продължи да се държи лошо с дъщеря й.

Бъркани

Целият куп от чудеса, които се приготвят на уок тиган, включват разбира се и яйцата. Това е така независимо дали става въпрос за пържен ориз или юфка, или пък някое от другите специфични азиатски ястия. Бърканите яйца са също много популярни в цяла Азия. Китайците добавят към тях чесън и скариди, а виетнамците пък обичат да ги консумират с рибен сос и свинско месо.

Пържени

Nasi goreng се казва вкусният индонезийски пържен ориз, в който присъства разбира се и яйцето – в повечето пъти варено. Виетнамската закуска bahn mi пък често се съчетава с яйце и свинско.

С палачинки

Okonomiyaki се казва ястието, което представлява пикантна палачинка, включваща в себе си свинско, октопод, зеленчуци и множество подправки. Разбира се и яйце. За азиатците една от най-вкусните храни е именно така приготвената. Палачинка Okonomiyaki, разбира се гарнирана обилно със соев сос. Друг пикантен крем, който е подобен на Okonomiyaki е китайският jianbing, който включва пържено яйце. Филипското тамале пък е направено от оризово брашно, наскъргано пиле и солени патешки яйца.

Консервирани

Китайските консервирани яйца са може и най-разпознаваемите за повечето хора. Този голям и популярен деликатес, направен чрез консервирането на патешки, пилешки или пъдпъдъчи яйца в смес от глина, сол и обвивка от ориз в продължение на няколко седмици до няколко месеца, може да направи яйцата ядливи за седмици напред. Това е един от най-старите методи за консервиране на храна, създаден от хората преди хиляди години. Предлагаме ви и някои любопитни и интересни рецепти за приготвянето на яйца по азиатски, които със сигурност ще разнообразят храненето ви и ще ви доведат до докосването на цяла една кулинарна култура.

Яйца по азиатски

Необходими продукти:
1 1/2 чаши ориз 1/2 чаша несолени фъстъци 100 мл масло 8 яйца по 1 връзка кориандър и тайландски босилек кълнове от боб, нарязан чили 2 ч. л. чили 2 супени лъжици зехтин и соев сос 1 скилидка чесън, смачкана 2 ч. л. настърган джинджифил

Начин на приготвяне:
Сварете ориза. Загрейте фурната до 180°C. Поставете фъстъците в тава и печете 10 минути или докато станат златисти, след това извадете и охладете. За чили пастата комбинирайте съставките в купа – чили, соев сос, зехтин, чесън, джинджифил и оставете настрана да се маринова. Загрейте масло в тиган на средно висока температура. Напукайте едно яйце в чаша, след това, когато маслото е горещо, използвайте чашата, за да изсипете яйцето в центъра. Гответе 1 минута или докато външната част започне да става златиста, но жълтъкът все още тече. Извадете с решетъчна лъжица и повторете с останалите яйца. Сложете ориз върху чиния, отгоре яйца, фъстъци, билки и лют сос. Сервирайте с кълнове от боб, допълнително лют пипер.

Керан панг - яйчено хлебче

Необходими продукти:
4 бр.яйца, 50 гр.кашкавал, 1 ч.л.бакпулвер, 3 с.л.захар, 1 с.л.масло, 1 щипкасол, 1/2 пак.ванилия, 1/2 ч.ч.брашно тип 500, 1/2 ч.ч.краве прясно мляко, 1 с.л.олио.

Начин на приготвяне:
Смесете размекнатото масло, захарта, бакпулвера, солта, ванилията, брашното, млякото и 1 яйце. Разбъркайте с телена бъркалка до получаване на гладка смес. За тези хлебчета са ви нужни малки индивидуални правоъгълни формички. Намажете всяка от тях с олио. Разпределете сместа в трите форми. Във двата края на всяка сложете по две 1 парченце кашкавал (моцарела). По средата чукнете по 1 яйце. Пъхнете в загрята на 200 С фурна и печете около 30 минути.

Тайландски омлет

Необходими продукти:
1 с.л.олио, 2 бр.яйца, 1 шепа Бобови кълнове, 2 стр.кориандър зелен, 2 стр.лук кромид пресен, 50 гр.фъстъци, 1/2 бр.лимон, 1 с.л.рибен сос, 1 ч.л.захар, 1 ч.л.чили сос.

Начин на приготвяне:
В дълбок тиган сложете олиото да се загрее. Разбийте яйцата. Сложете ги в тигана и го разклатете бавно, за да се разлеят яйцата равномерно. Добавете кълновете, лука и кориандъра, предварително наситнени, чили соса или люта чушка, фъстъците (като от тях може да оставите за декорация на финала). След като покафенеят яйцата по краищата, завийте, така че да се получи руло. Натиснете го леко, за да заеме тази форма по стабилно с помощта на широка лъжица. За дресинга: смесете соса за риба, сока от лимона и малко захар. Разбъркайте. Сложете омлета в чиния, полейте със соса. Украсете с фъстъци или малко кълнове по желание.




SuperMag




Яйца можете да закупите ТУК>

Азиатски продукти можете да закупите ТУК>