Първи свободен час
Чудесата на динята
Няма нищо по-хубаво от това да забиеш зъби в сочно парче диня в горещ летен ден. Ароматът на този плод може да бъде включен в редица летни питиета, сосове и салати, които са перфектни за посрещане на гости по време на горещините. В случай, че не ви привлича идеята сами да носите огромния плод към къщи, вече редица онлайн супермаркети предлагат доставка на плодове до врата и могат да ви спестят това усилие.
Салата от диня с ментови листа:
Една диня
1 видалиа или друг вид червен лук
¼ чаша оцет от червено вино
Сол и черен пипер
½ чаша от зехтин екстра върджин.
2 супени лъжици накълцана мента
4 супени лъжици с натрошено бяло сирене
6 цели ментови стръкчета
Указания:
Най-добре е, ако можете да гледате на живо как се прави тази салата. Нарежете месото и лимона на малки хапки, като преди това го отделите от коричката и от семената. Обелете и нарежете лука на тънки кръгчета.
В малка купичка, комбинирайте оцета, солта и пипера и ги разбъркайте, докато не се разтопят. Добавете накълцаната мента и опитайте сместа, за да я овкусите по ваши предпочитания.
В голяма купа комбинирайте динята, лука и бялото сирене, излейте дресинга върху нарязаната диня и леко разклатете купата, за да попадне дресингът навсякъде. Гарнирайте с ментовите частици.
При сервирането, разпределете салатата между различни чинии и добавете по няколко листа мента отгоре на порциите.
Салата от рукола с диня:
Съставки:
½ кг леста от бейби рукола
1 кг диня без семена
1/3 чаша зехтин
¼ чаша прясно изцеден сок oт 2 лимона
1 чаена лъжичка сол
½ чаена лъжичка прясно смелен черен пипер
¼ кг пармезан
Указания:
Поставете руколата и динята в голям съд. В малка купичка разбъркайте зехтина, лимоновия сок, солта и пипера. Посипете с достатъчно дресинг руколата, така че да се овкуси. Разбъркайте добре и сервирайте на 6 порции.
С много остър нож. Нарежете тънки ивички пармезан и ги посипете върху салата. Добавете сол на вкус.
Сангрия с ягоди и диня:
Съставки:
1 малк диня без семена, с отстранена кора и нарязана на едри парчета (около 4 пълни чаши)
½ кг ягоди, изчистени и нарязани (Оставете си малко за декорация накрая)
1 бутилка изстудено розе
1 чаша водка
1 чаша портокалов сок
½ чаша портокалов ликьор
1 портокал нарязан
1 лайм нарязан
Указания:
Смесете динята с ягодите в блендер и ги блендирайте до получаване на еднородна течност. Ако е необходимо добавете лъжичка водка, за да се получи по-гладко пюре от плода.
Оставете сместа да се оцеди, тъй като ще са ви необходими 4 чаши от нейния сок. Добавете розето, водката, портокаловия сок и портокаловия ликьор. След това добавете портокалови и лаймови парченца и изстудете сместа за минимум един час и не повече от 24 часа.
Сервирайте в чаша върху лед.
Маргарита с краставичка и диня:
Съставки:
4 чаши диня без семки, нарязана на едри парчета
½ английска краставичка, обелена и нарязана на много тънки ивички
1 лайм, настърганата му кора, както и изцеден сок, като оставите малко от сока, за захарния връх на чашите.
¼ чаша сол
200 мл сироп или мед
¼ чаша текила
Указания:
Втечнете динята и краставичката в блендер и прецедете сместа, така че да се отдели само по-бистрия сок. Изстудете в хладилника.
Смесете лимоновата коричка и солта в малка купичка
Когато сте готови да сервирате, смесете ½ чаша от динено-краставичения сок с текилата и меда в коктейлен шейкър пълен с лед. Раздрусайте добре и оставете да изстине. Потопете върха на чаша за мартини в сока от лайма, след което я топнете в сместа от настъргана лаймова коричка. Налейте маргаритата в чашата и се убедете сами, че резултатът е невероятен.
Останалият сок от краставичката и динята може да бъде охладен и консумиран в рамките на следващите три дни..
Този тип сокове са изключително полезни за организма през лятото и са супер освежаващи. По-смелите могат да добавят малко портокалов ликьор или Cointreu.
Студен чай с диня и босилек:
Съставки:
8 чаши кипяща вода
8 пакетчета чай
1/8 от среден размер диня, нарязана на малки триъгълничета.
1 връзка пресен босилек
Захар на вкус
Указания:
Смесете кипящата вода с осемте пакетчета чай. Оставете ги да постоят в нея за около 10 минути. Извадете пакетчетата чай и оставете течността да се охлади. Преди да сервирате добавете динята и пресния босилек в чашите. В случай, че се затруднявате да откриете пресен босилек, можете да го поръчате за доставка от онлайн супермаркет.
Източници:
www.cookinglight.com
www.foodnetwork.com
www.realsimple.com
Снимка:
Freeimages.com