Първи свободен час
Храни, богати на витамин В12
Витамин В12 (Кобаламин) е най-сложния комплекс витамини познат на човека. В12 се продуцират от вид бактерии и съответно се намира само в продуктите с животински произход. В синтетична форма днес се добавя и към други видове храни, като зърнените, например. Витамин В12 може да се консумира в големи количества, без да навреди. Черният дроб го складира. Липсата на този витамин води до умора, анемия, депресия и дори проблеми в централната нервна система и мозъка.
1. Миди и стриди
Мидите са чудесен източник на В12, като могат да се консумират сурови, на пара или печени. Освен това съдържат и цинк и желязо.
2. Черен дроб
Черният дроб е добър източник на витамин В12 като в зависимост от произхода е и количеството. Най-много В12 има в (в този ред) агнешкия, говеждия, телешкия, пуешкия, патешкия и гъшия черен дроб.
3. Хайвер
Хайверът от различните риби е с различно съдържание на витамин В12. например яйцата на бялата риба съдържат 56.4 мг в 100 гр хайвер.
4. Риба
Освен омега 3 мастни киселини и протеини, рибата съдържа и витамин В12. Най-много има в (в този ред) скумрията, херингата, сьомгата, риба тон, сардините, пъстървата и лефера.
5. Говеждо
Говеждото съдържа витамин В12, цинк, протеини и желязо.
Сред останалите храни, които се нареждат в класацията „Богати на витамин В12” са агнешкото месо, сиренето и яйцата.
Supermag
Снимка: Flickr
Вижте още:
Храни, богати на витамин С
Храни, богати на калий
Топ 5 богати на калций храни
Топ 5 богати на фибри храни
Богати на протеини храни
Богати на цинк храни