Първи свободен час
Как да сготвим различните видове паста
Пастата е любимо ястие на хиляди семейства в целия свят. Родина й е Италия, но навсякъде по света можете да видите различни видове паста, приготвена по рецепта, съобразена с местните вкусове.
И все пак има няколко правила или трикове, които правят пастата неустоима, стига да знаете как да я приготвите. Ето най-общите правила:
Спагети
Спагети се приготвят с бели и червени сосове. Много подходящ е песто със зехтин, подправки и ядки.
Кухи видове паста
Кухите видове паста изискват течни сосове. Те изпълват кухините и я правят по-сочна и вкусна.
Спираловидна паста
За спираловидните видове паста са много подходящи сосовете с парченца месо и зеленчуци, които се захващат в спиралите и така всяка хапка осигурява коктейл от паста с месо и зеленчуци. Такъв сос е Болонезе.
Панделки
Панделките и други типове подобна паста се гарнират с ярки сосове. Зеленчуците са много подходящи. Такива сосове създават приятен контраст на формите и цветовете.
Фетучини
Фетучините (приличат на плоски спагети) обичат сметана. Сосове на сметанова основа или със сирене са много подходящи за този тип паста.
Лазаня
Лазаня може да се направи с доматен сос или със сос, на основата на сирена.
Канелони
Канелоните се пълнят с месо, зеленчуци, морски дарове, гарнират се често със сметанови сосове.
SuperMag
Снимка: Flickr