Първи свободен час
Най-полезните плодове и зеленчуци през зимата
През зимата тялото е изложено на студа, настинките, вирусите. От друга страна съвсем естествено се храним с по-малко свежи плодове и зеленчуци, отколкото през топлите месеци. Затова, ето какво е добре да имаме на трапезата си през студените дни:
1. Нар
Семената на нара са богати на полифеноли, растителни химикали, които се борят с възпаленията. Можете да ги добавяте към овесената си каша на закуска.
2. Брюкселско зеле
Брюкселското зеле съдържа редица полезни за организма съставки. Можете да го приготвите като го подправите със зехтин и сол (за предпочитане морска) и печете върху хартия за печене до златисто.
3. Райска ябълка
Райската ябълка е богата на антиоксиданти, които помагат на клетките да се борят със свободните радикали и предпазват от диабет. Може да се сервира с моцарела и прошуто.
4. Праз
Полезния праз можете да добавяте към картофената супа, омлети, салата и ориз.
5. Киви
Един брой киви съдържа около 100 мг витамин С. Можете да го добавяте към спаначена салата – здравословна и много вкусна.
6. Цвекло
Добавяйки цвекло към салатата си, си забавяте ценни за тялото вещества. Можете да го варите или печете във фолио.
7. Къдраво зеле
Къдравото зеле можете да го приготвяте соте, за да омекотите горчивия му вкус, подправено със зехтин, балсамов оцет, чесън и кедрови ядки.
8. Помело
Помелото съдържа антиоксиданти, които е доказано, че се борят с разпространението на раковите клетки.
Supermag
Снимка: Flickr
Вижте още:
8 храни, които подсилват имунната система
7 диетични и здравословни храни
7 чудесни здравословни храни