Първи свободен час
Основни видове сосове
Сосовете добавят акцент към всяко ястие и подобряват вкуса му, стига, разбира се, да бъдат добре подбрани и добре приготвени. Ето кои са основните категории сосове:
1. Майонеза
Майонезата е студен сос, приготвян от яйца и зехтин.
Използва се за: салата, сандвичи, риба и месо.
2. Сос Холандес
Холандес е топъл сос, приготвян от масло и яйца и подправен с бял оцет и черен пипер.
Използва се за: вегетариански рецепти (особено с броколи и карфиол) и пържоли.
3. Доматен сос
Разновидностите на доматените сосове действително са много, както и рецептите, в които са “добре дошли”.
Използва се за: пица, паста, някои ястия с пиле, риба, вегетариански ястия.
4. Кафяв сос
Кафяв сос или още – сос Еспаньол се прави от месен бульон, който се оставя да къкри часове, докато изври водата и остане плътен, гъст сос.
Използва се за: подправяне на червени меса – печени или на грил.
5. Сос Велуте
Прави се от запържено в масло брашно.
Използва се за: подправяне на бели меса.
6. Сос Бешамел
Прави се от запържено в мляко брашно. Може да се подправи с индийско орехче.
Използва се за: някои видове паста, лазаня, някои меса, ястия с ориз вегетариански гозби.
SuperMag
Снимка: Flickr