Първи свободен час
Още 10 подправки и тяхната употреба
Винаги са важни малките неща, дори в готвенето. А в случая става дума за подправките – невидимите тайни на вкусните ястия.
1. Босилек
(Индия, Южна Азия, Африка)
Използва се за: говеждо, картофено пюре, зрял и зелен фасул, зеленчуци, сосове, роба, домати, свински пържоли, пица, салати, туршии.
2. Ванилия
(Източно Мексико)
Използва се за: сладкиши, захарни изделия.
Слага се в тестото преди топлинна обработка.
3. Девесил (Селим)
(Южна Европа)
Използва се за: пилешки супи, салата, месо, фасул, рибена чорба.
4. Джинджифил
(Източна Азия, Югоизточна Азия)
Използва се за: компоти, консервиране на плодове, консервиране на краставички, сладкиши, ликьори, плодови салата.
5. Естрагон (Тарос)
(Европа, Русия, Африка, Северна Америка)
Използва се за: риба, яйца, зеленчукови ястия, ястия със сирене, макаронени изделия, салати.
6. Индийско орехче
(Югоизточна Азия, Австралия, Нова Зеландия)
Използва се за: яйчени и млечни кремове, гъби и зеленчуци, спанак, пастет, месо, супи, сметанови торти.
7. Карамфил
(Европа, Азия)
Използва се за: маринати за месо и риба, консервиране на зеленчуци и гъби, ликьори, сладкиши и компоти, сладки.
8. Куркума
(Югоизточна Азия, Китай, Индонезия, Япония, Шри Ланка)
Използва се за: ориз, ориз и зеленчуци, сладко-кисели сосове, маринати.
9. Риган
(Европа, Азия, Северна Америка)
Използва се за: тестени изделия, птици, сосове за паста, пица, риба, супи, печени меса, червени сосове.
10. Хрян
(Югоизточна Европа, Западна Азия)
Използва се за: супи с месо, сосове за риба, кебап, телешко варено, консервиране на зеленчуци.
SuperMag
Снимка: Flickr
Прочетете още:
10 подправки и тяхната употреба