Първи свободен час
Най-полезните ядки
Ядките са вкусни, дават енергия на тялото и са наистина полезни, заради богатото си съдържание на мононенаситени мазнини.
1. Орехи
Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и защитават сърцето, подобрява когнитивните функции и има антивъзпалителен ефект при астма, ревматизъм, екзема, псориазис.
Орехите съдържат мощния антиоксидант елагова киселина, която се бори с клетките на рака и усилва имунната система.
2. Бадеми
Четвърт чаша бадеми дневно зарежда тялото с ценен магнезий, калий, витамин Е, селен и калций.
Полезен е за дебелото черво и е чудесен източник на добър холестерол – 70 % от мазнините в бадемите са мононенаситени.
3. Кедрови ядки
Кедровите ядки съдържат ценни за тялото амино киселини, както и витаминини А, B и D.
Полезни са при висок холестерол и са много подходящи при диета.
4. Кашу
Кашуто има много ниско съдържание на мазнини и повечето са ненаситени.
Голяма част от съдържанието е олеинова киселина. Освен това е богато на магнезий, цинк, желязо, биотин.
5. Лешник
Лешниците са добър източник на протеини.
Освен това съдържат и витамин Е и бета-ситостерол, които са полезни за сърцето и се борят с рака.
6. Макадамия
Ядките макадамия са богати на протеини, фибри, ненаситени мастни киселини, калий и магнезий.
Полезни са в борбата с лошия холестерол и са много подходящи за диета.
SuperMag
Снимка: Flickr