Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

10 от най-полезните зеленчуци


Безспорно зеленчуците са сред най-полезните храни – не съдържат мазнини, имат малко калории и много полезни съставки.

1. Кръстоцветни зеленчуци

Тук влизат броколи, карфиол, брюкселско зеле, зелено зеле. Полезни са за имунната система, борят се с рака и бръчките и са богати на калий, калций, желязо, фолиева киселина, витамини С и К.

2. Моркови

Морковите са много полезни за зрението и се борят с раковите клетки. Съдържат каротеноиди, витамини А, B, С и К, фибри, калий и магнезий.


3. Зеленчуци в тъмнозелен цвят

Тук влизат спанака, магданоз, маруля и др. Тези зеленчуци са богати на желязо, калий, калций, магнезий, витамини B, C, E и K.

4. Домати

Доматите са богати на ликопен и витамин С и са полезни въс всякаква форма.

5. Аспержи

Аспержите са чудесен източник на калий, фибри, витамини А, С, К и B6. Те са много подходящи при спазване на диета и се борят се депресията.

6. Чушки

Калий, магнезий, фибри, витамини А, B, С и К. Всички цветове чушки имат полезни свойства.

7. Тиквички

Тиквичките съдържат каротеноиди, витамини А и С, калий, магнезий и фибри.




SuperMag
Снимка: Flickr




Прочетете още:

Най-добрата храна за лятото