Първи свободен час
10 от най-полезните зеленчуци
Безспорно зеленчуците са сред най-полезните храни – не съдържат мазнини, имат малко калории и много полезни съставки.
1. Кръстоцветни зеленчуци
Тук влизат броколи, карфиол, брюкселско зеле, зелено зеле. Полезни са за имунната система, борят се с рака и бръчките и са богати на калий, калций, желязо, фолиева киселина, витамини С и К.
2. Моркови
Морковите са много полезни за зрението и се борят с раковите клетки. Съдържат каротеноиди, витамини А, B, С и К, фибри, калий и магнезий.
3. Зеленчуци в тъмнозелен цвят
Тук влизат спанака, магданоз, маруля и др. Тези зеленчуци са богати на желязо, калий, калций, магнезий, витамини B, C, E и K.
4. Домати
Доматите са богати на ликопен и витамин С и са полезни въс всякаква форма.
5. Аспержи
Аспержите са чудесен източник на калий, фибри, витамини А, С, К и B6. Те са много подходящи при спазване на диета и се борят се депресията.
6. Чушки
Калий, магнезий, фибри, витамини А, B, С и К. Всички цветове чушки имат полезни свойства.
7. Тиквички
Тиквичките съдържат каротеноиди, витамини А и С, калий, магнезий и фибри.
SuperMag
Снимка: Flickr
Прочетете още:
Най-добрата храна за лятото