Първи свободен час
Здраве чрез храната ни: повече за киноата
Киноа се консумира в продължение на хиляди години в Южна Америка и само преди няколко години стана популярна в целия свят и достигна статут на "суперхрана".
Ето няколко полезни факта за тази храна, които допринесоха за модата:
- Подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и стимулира метаболизма.
- Консумирането й е добра защитна мярка срещу болести на сърдечно-съдовата система.
- Тя има високото съдържание на протеини, витамин B и Е, фосфор, манган, цинк, желязо, магнезий и фибри.
- Tя е почти най-добрият заместител на месото.
- Съдържа голямо количество калций, който е доста по-добре усвоим от организма, отколкото този в прясното мляко.
- В семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него.
- Киноата е с неутрален вкус с лек орехов аромат, което я превръща в добро съчетание за други храни.
- Приготвя се много бързо, което е изключителен плюс в натовареното и забързаното ни ежедневие.
Съвет: Ако включиш киноата в менюто си, то без проблем тя може да измести ориза и булгура във всяка рецепта.
Опитай да приготвиш хляб или хлебни изделия, да я добавиш в супа (вместо фиде или ориз) и дори десерти.
Виж идея за салата с леща и киноа>