Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Идеи за неочаквани гости

На всеки му се е случвало да чуе израза „ след малко ще минем да ви видим за бързо“. И тогава, всяка уважаваща себе си домакиня, започва да се чуди как бързо да подготви нещо за трапезата, за да посрещне своите неочаквани гости.


Паника в кухнята настава всеки път, когато трябва да се представим като добри домакини пред гостите. Още по-лошо е, когато наред с липсата на идея какво да сготвим, разполагаме и с малко време. Тогава си проличават качества като импровизаторство, организираност и добра фантазия. Днес ще се опитаме да Ви помогнем с някои идеи, които биха били чудесен избор, ако изпаднете в такава ситуация.

Салати

Салатите, може би са най-лесната част от пъзела, който трябва бързо да наредите, за да имате хем вкусна, хем красива трапеза за малко време.

Много отдавна вече няма строги правила при приготвянето на салати и много често се забелязва смесица от съставки, които на пръв поглед изглеждат несъвместими. Именно на това можете да се подпрете и Вие, когато трябва да направите салата, а няма време за пазар.

Салата от „каквото има в хладилника“

Разбира се, доматите са винаги е добра идея. Към тях можете да добавите печени чушки от консерва или пък пипер червена Капия, тънко нарязани гъби култивирани печурки (няма проблем и да са сурови), какъвто и да е листен зеленчук (айсберг, зелена салата), боб или царевица от консерва. Ако имате време и искате да обогатите ястието, сварете 2-3 яйца и ги настържете отгоре. Накрая овкусете и салатата е готова.

Много вкусна и бърза салата става също и от краставици, нарязани на ивички, зелени чушки Капия, зелен лук и свеж магданоз. Всъщност за тази салата можете да използвате и червен лук.


Класическите зеле с настъргани моркови също са добра идея, но зелето отнема малко повече време да се нареже. Можете спокойно да настържете само моркови, да овкусите и да наръсите със сусам, тиквени и слънчогледови семки.

Предястие

Когато говорим за неочаквани гости, едва ли някой би си помислил, че ще има време и за предястие. Е, има чудесни предложения за бързи разядки, които са готови буквално за 3-4 минути. Те са чудесен начин да обогатите масата си.

Вземете саламурено сирене от хладилника (няма как в българска къща да не се намира), намачкайте го хубаво в купа, добавете 3-4 супени лъжици майонеза, 5-6 лъжици кисело мляко (за да стане по-леко) и разбъркайте хубаво. После добавете малко зехтин, черен и червен пипер на вкус, отново разбъркайте и готово. Можете да добавите и няколко капки лимонов сок или нарязана на дребно кисела краставичка. Ако имате под ръка копър връзка и био чесън, можете да добавите и тях. Това предястие можете да поднесете с препечени филийки. Разбира се, винаги можете да предложите и нарязани колбаси или сирена. Общо взето става толкова вкусно, че няма значение с какво точно ще го сервирате. Някои хора си го хапват дори и като сос към салатата. Това вече е проблем на гостите Ви.

Основни ястия

Не е задължително едно ястие да бъде сложно за приготвяне, за да стане вкусно. Има толкова много идеи за приготвяне на меса, от буквално 2-3 стъпки, които стават много вкусни. Тук е добре да се съобразите обаче, с това дали от гостите няма вегетарианци или такива, които постят. И в двата случая няма проблем, защото имаме предложения за всеки вкус.

Извадете месо от фризера (идеалният вариант е да имате охладено, но и със замразено ще стане). Сложете го под течаща вода докато приготвите съд за печене, подправки и зеленчуци. След това натрийте мръвката със смес от олио, сол, пипер и любимите си зелени подправки като сушени чубрица, мащерка или магданоз. Сложете в тава, покрийте с фолио и оставете да се пече на около 200 градуса. Така можете да приготвите и пържоли, и цяло парче врат или плешка или пиле. Имайте предвид, че на свинското му трябва около час печене на килограм. Ако е било замразено, удължете времето с 20-25 минути.

За гарнитура към месото отново има няколко варианта, но най-бърз и класически са картофите. Нарязвате ги, разбърквате със сол и червен пипер. После ги разстилате в тава, поливате с малко зехтин и вода, покривате с фолио и мятате във фурната при месото за 35-40 минути в зависимост от големината на парчетата.


А ако нямате картофи, направете зеленчукова гарнитура. Вадите каквото има в хладилника – тиквички, домати, патладжан, моркови и лук; нарязвате на едро, добавяте сол, пипер и зехтин и пак във фурната под фолио за 25-30 минути.

И една бърза идея за постен вегетариански гювеч, отново тип „каквото има в хладилника“ за гостите, които не ядат месо.

Ще Ви трябват домати, червени чушки, бяло зеле, моркови, зелен фасул, грах, Лук Кромид стар, грах, чесън, ако имате царевица, магданоз олио и вода. Измийте и нарежете всички зеленчуци. Подредете ги в намазнена тава за печене или гювече. Залейте с водата и подправете с подправките. Покрийте с фолио и печете в загрята на 200 градуса фурна.

Малко преди да извадите от фурната можете да поръсите с малко кашкавал или сирене по желание.

Десерт

Ако все пак у вас не се намират останали бонбони, шоколад или други лакомства, пак можете да развихрите въображението си и да сътворите някакъв бърз десерт, подходящ за завършек на вечерта. Вземете плодовете от любимото си сладко, сложете ги в чопър, добавете ядки и смесете всичко докато стане на паста. После слепете с нея чаени бисквити и имате добавка към коняк или ликьор.
Лятото е лесно - сладолед, малко плодове и бисквити и имате чудесна мелба, която всеки обича.

Още идеи за бързи и оригинални ястия за неочаквани гости:

Много бързи и много пухкави банички с месо:


И тук ще използваме каквито меса и салами са ни останали в хладилника, разни мезета също ще свършат работа. Кренвиршите пък са идеални за тази рецепта. Трябва Ви още бутер тесто или точени кори. Ако имате кашкавал ще се получи чудесно, ако ли не – става и без него. Може да ползвате и сирене. Включете фурната да загрее, а през това време, увийте във всеки лист или кора ½ кренвирш, нарязано на кубчета от другото месо и (ако разполагате) малко кашкавал и ги пуснете да се пекат за 20-25 мин. Ако имате доматено пюре или лютеница може да намажете вътрешността на баничките. Приготвянето им ще ви отнеме не повече от 10 мин.

Изискан ордьовър от филии със салата:


Колкото и странно да звучи, понякога най-простите и лесни неща, всъщност са най-вкусни. Ако Ви се намира останала някаква млечна салата и хляб, можете много бързо да спретнете вкусна разядка за гостите. Всъщност можете да използвате и пастет, а ако имате и двете - още по-добре, ще станат различни на вкус хапки. Намажете на хляба, това с което разполагате. За да има изискан вид, нарежете филийте на кубчета и върху всяко от тях забийте по клечка за зъби. Поднесете. Може също предварително да запечете нарязания хляб леко намазан със зехтин или олио и подправки, а след това да ги намажете- зависи с колко време разполагате.

Скоростен ордьовър за вино или сладък алкохол:

Пъпеш, грозде, череши и всякакви маслини - от една страна. От друга страна - сирене (най-добре синьо или моцарела, но и обикновено саламурено върши работа), кашкавал, прошуто, шунка. Всеки продукт от първите се комбинира чудесно с вторите продукти. Необходимо е само да ги наредите красиво в плата или пък да набучите различни комбинации на клечки и ще имате чудесно мезе.

Бърза идея за неочаквани гости за кафе:

Кафето най- добре се комбинира с бисквитки и курабийки. Ще получите доста солидно количество курабийки, като смесите 400 г брашно с 2 яйца и 250 г масло, разтопено за 20 сек. на микровълнова. През това време вече трябва да сте включили фурната да загрява на 200 градуса без вентилатор. Към полученото твърдо тесто добавете 200 г захар, един пакет ванилова есенция или канела по избор. Ако имате под ръка ядки също може да ги сложите. Сипвайте вода (може и мляко, ако имате), докато тестото започне да ви позволява да го чупите и оформяте. Накъсайте топченца, приплескайте ги между ръцете си и разпределете да се пекат в две намазнени тави, без да се допират едно до друго, върху хартия за печене. Времето за печене е 20 мин. Изненадващо, но приготвянето отнема само около 15 мин. Така че след малко повече от половин час ще имате най-практичното десертче за кафето.

Бърз десерт за неочаквани гости за по аперитив:

Почти няма дом, в който хладилник да няма кисело млякоили йогурт, а в повечето долапи – сладко или мед. И тук просто Ви трябва въображение. В стъклени купи или чаши изсипете на дъното първо от сладкото или меда. Ако имате обикновени бисквити може да направите ред натрошени от тях. Накрая залейте с киселото мляко и добре заравнете отгоре. После вземете цедка, сипете в нея малко канела на прах и тупнете по нея с ръка. В съда ще попаднат прашинки, така че десертът ви вече има украса. Може още малко да се постараете и да наредите резени плодове отгоре или още бисквитки.

Бързо предястие от филийки с репички:


Трябват Ви един брой франзела или хляб. около 80 мг, обезсолено масло, 1 връзка репички, 2 щипки морска сол. Франзелата/ хляба се нарязва на филии с дебелина от около 1 см. Всяка филия се намазва обилно с масло, а репичките се нарязват на колкото може тънки резенчета. За тази цел е най-добре да използвате белачка за зеленчуци, особено ако разполагате с такава, която има вълнообразна форма.
Репичките се подреждат върху маслото, така че да се застъпват, поръсват се с малко морска сол и по този начин вече разполагате с идеално предястие, което сте приготвили само за няколко минути. А и важното е, че подхожда на почти всякакви питиета.

Ако все пак разполагате с малко повече време, но нямате чак толкова за пазар, подготовка не меню и готвене, ще Ви предложим някои идеи за основни ястия, които също са с малко съставки и се приготвят бързо.

Първото от тях е пиле със сметанов сос и царевица:

За 6 порции ще са Ви необходими 6 броя пилешки гърди, една супена лъжица пресен или сушен босилек, ½ ч.л. индийско орехче, ¼ ч.л. черен пипер, 3 с.л. олио, 2 ч.ч. течна сметана, 4 стръка зелен лук, нарязан на ситно, 1 малка консерва царевица, 2 с.л. магданоз, прясно мляко.
В купичка се смесват черния пипер, босилека и индийското орехче. Всяко едно парче пилешко се намазва обилно с мазнина, а след това се поръсва с микса от подправки. Запържете гърдите до златисто за около 10 минути и ги обърнете един или два пъти от всяка страна. След това сложете капак и оставете пилето да се задуши в собствения си сос, докато омекне напълно. През това време в подходяща малка купа смесете сметаната и брашното, като постепенно добавяте млякото. Извадете пилето и го отцедете върху кухненска хартия. Изсипете сместа със сметаната в същия тиган, където е било пилето и оставете да къкри, докато не се сгъсти и не стане на балончета. Добавете накрая и царевицата. Когато сервирате, залейте пилето с готовия сос, а по желание може да поръсите с пресен магданоз, нарязан на ситно.

Няма как да не дадем предложение и за паста.

Тя винаги е подходяща, повечето пъти е бърза за приготвяне и се харесва от всички. Едно вкусно предложение е паста с гъбен сос, за която ще са Ви необходими ( за около 4 порции) 3 с.л. масло, 1 средна по големина глава лук, накълцана на ситно, 1 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, най-добре счукани, 4 ч.ч. нарязани на филийки гъби, 1 ч.л. сушена мащерка, ½ ч.ч. течна сметана, ½ ч.ч. настърган кашкавал, паста по избор, около половин пакет.

Пастата се сварява с подсолена вода, а лука и чесъна се пържат в маслото и зехтина, докато омекнат напълно. Добавете мащерката и гъбите нарязани на филийки, сол и черен пипер на вкус. Задушете за около 5 минути, като не спирате да бъркате. Гъбите трябва да омекнат напълно и да добият леко кафяв цвят.

След това добавете и сметаната и оставете сместа да започне да ври. Намалете доста градусите и добавете кашкавала. Оставете за няколко минути, докато кашкавалът се разтопи напълно, а сместа се сгъсти, като каша. Залейте всяка порция със соса и декорирайте с магданоз.




SuperMag