Първи свободен час
Интересни идеи с плодове
Плодовете освен, че са вкусни, сочни и сладки – те са препълнени с полезни вещества, имащи невероятни ползи за здравето! Освен това природата ги е създала красиви, с ярки цветове, което дава чудесни възможности да ги използваме по най-различни начини.
Ако изненадващо сте разбрали за някой рожденик в офиса, а не сте имали време с колегите да организирате някаква изненада или подарък, хрумвало ли Ви е че можете да му подарите пъстра декоративна касетка с плодове? Освен полезен, този подарък е нестандартен и очарователен и със сигурност е нещо различно от очакваните шоколадови изкушения или бутилка алкохол. Декоративна касетка микс от сезонни плодове, искрено поднесена и украсена е наистина подходящ подарък за всеки, независимо от неговата възраст или интереси.
И след като заговорихме за красивата страна на храната и по- точно на плодовете, няма как да пропуснем факта, че освен вкусно, едно ястие е много важно да изглежда добре на външен вид. Ето защо ще Ви покажем няколко плодови идеи, които са вкусни, красиви и много оригинални.
Започваме с идеите с ананас.
Как да направим сушени цветя от ананас
Знаете ли, че можете да направите грандиозни гарнитури, подобни на цветя, от резенчета от ананас? Освен, че са много красиви, те се правят и много лесно, а са чудесен начин за декориране на торти и различни десерти и блюда.
Цветята от ананас са точно толкова вкусни, колкото и изглеждат. Ръбовете на резените стават хрупкави, а средата остава жълта. Сладостта на плода се концентрира, а аромата е неустоим.
А ето и как да направите тези красоти в три лесни стъпки:
1. Нарежете ананаса на тънки филийки.
2. Изсушете във фурната, като ги оставите на много слаби градуси.
3. Оформете формата, докато резените са още топли.
Използвайте пресен ананас и го нарежете тънко. Не се изкушавайте да купите предварително нарязаните ананаси от магазина за хранителни стоки (имате нужда от ядрото на ананаса) или консерви от ананас за приготвяне на цветя от ананас. Консервираният ананас има прекалено много захар и няма да изсъхне до същата гъвкава консистенция. За това е необходимо сами да нарежете плода.
Кората на ананаса се обелва на тънко с остър нож. Ще видите, че по повърхността остават кафеникави петна. Обикновено, когато почистваме ананаса, за да го консумираме те се отстраняват с повторно изрязване, но в случая тези места се премахват с помощта на лъжицата за топчета, малък нож или върха на картофобелачка. Отстраняването им създава неравност (дупки) по повърхността на плода, която в последствие допринася за това, шайбите от ананас да се превърнат в цветя. Когато приключите с „надупчването“ на ананаса, го нарежете на шайби – нито много тънки, нито много дебели (около 3-4 мм.).
Използвайте хартия за печене. За да се изсушат, използвайте програма на фурната с топъл въздух, при която реотаните не работят. Ако нямате такава, то включете на много ниски градуси и печете 2-3 часа, докато ръбчетата се зачервят и станат хрупкави.
След като резените са готови и още топли ги поставете върху форми за мъфини или малки чашки за кафе, за да се изкривят в красива форма на цвете.
След като изстинат напълно се прехвърлят в плътно затварящ се контейнер и се съхраняват на сухо прохладно място. Не се препоръчва да се съхраняват в хладилник, защото влагата от него ще ги размекне и ще развали формата им. Ако сте решили да ги ползвате като декорация за торта, то е добре да ги поставите непосредствено преди поднасянето на тортата, за да са все така хрупкави.
Всъщност ананасът е удивителен плод, който доставя удоволствие на всички сетива с възхитителeн вкус и аромат! Сред чудноватите растения, отглеждани от индианците в Южна Америка, сочният и сладък ананас, подобен на огромна шишарка, впечатлил европейците. Наричали го nana, което португалците трансформират в ananaz. Името допаднало на французи, италианци и германци, докато англичаните предпочели испанското piña и го нарекли pineapple, заради ябълковия вкус.
Превъзходният ананас очаровал Колумб, който го провъзгласил за Крал на тропическите плодове през 1493 г. на о-в Гваделупа в Карибско море. Мореплавателите открили, че е средство за предпазване от скорбут, което допринесло за бързото му разпространение по островите в южните морета.
Ала за Европа ананасът оставал рядък деликатес, смятан за кралска привилегия.
Едва в началото на 18 в. започнали да го отглеждат в оранжерии във Франция, което се оказало, като нови хоризонти за кулинарните фантазии на кралските готвачи. Деликатесът бил трудно достъпен дори за знатните. Често служел само, като украса на празничната трапеза и символ на благосъстояние. Ето така постепенно ананасът се превръща в символ на богатството.
Капитаните, които се връщали от плаване, окичвали ананас на портите на домовете си, като така подканяли приятелите на гости да се почерпят с екзотични плодове и ром.
Престижни хотели и ресторанти заимстват тази символика. Във фоайето или парадния вход често вплитат ананас като орнамент в архитектурата. Масово използван е ананасовият мотив в различни сувенири за спомен от пътешествия по екзотични острови. Изработват форми за печене на кейкове, сладоледени бомби или желе, сладкиши за гости. Ето как ананасът също може да бъде един чудесен подарък, който освен вкусен и полезен, крие много символика.
Следващият плод, който заслужава нашето внимание е мангото. Малко са храните, които са толкова впечатляващи, изпълващи с енергия и апетитни като мангото. Плодът е с нежна текстура и привличащ вниманието цвят. Този плод е богат на калий и магнезий. Двата минерала са много полезни за балансиране на кръвното Ви налягане. Освен това този чудесен плод съдържа витамини, като витамин В2 (рибофламин), витамини B6, A, C, K, както и фолиева киселина. Всички те помагат на дейността на сърцето и доставят хранителни вещества и кислород до всяка част на тялото ви.
Как да направите красиво цвете от манго
Ако се чудите как да съчетаете красива и вкусна украса за Вашия чийзкейк или торта, то мангото ще свърши тази задача! За целта ще е необходимо да използвате по-твърдо манго. Добре узрелия плод е много сочен и мек и няма да успеете да го нарежете толкова тънко, колкото е необходимо. Обелете едната страна и направете тънки срезове до костилката. След това изрежете покрай самата костилка и ще получите тънки филийки манго. По същия начин нарежете и останалата част от плода. За да направите цветето, подредете парчетата, започвайки от ръба на сладкиша и ги подреждайте около ръба в кръг, докато не стигнете средата. Използвайте първо по-дългите парчета, по краищата и по-късите части от плода по-близо до средата. Нареждайте резените, колкото можете по-близко, за да се получи по-красиво и масивно цвете. Използвайте всички останали парчета, за да попълните някакви пропуски.
А знаете ли, че...
Една често срещана болест на очите, която засяга предимно възрастните и води до замъгляване на зрението, от което е нужно по-голямо фокусиране, за да видим малките детайли се нарича макулната дегенерация. А какво е общото с това заболяване и мангото ли? Мангото съдържа зеаксантин, вид антиоксидант, който защитава очите. Особено добре действа срещу увреждане на очите от слънцето и при очни болести, появяващи се с възрастта.
Напомняйте си да изяждате голяма купа с плодове, включително и манго, всеки ден. Ако го правите, зрението и общото Ви здравословно състояние ще ви се отблагодарят!
Анемията също се повлиява благоприятно от консумацията на манго. То спомага за баланса на червените кръвни телца в организма ни, като ги увеличава. Освен това съдържанието на витамин С помага за усвояването на желязо в организма. По тази причина диетолозите препоръчват приемането на манго по време на бременност. Причината за това е съдържанието на част от допълнителното количество желязо, от което се нуждаете. А и мангото е богат източник на фолиева киселина, което го прави още по-подходящо за консумация по време на бременност.
Има още много причини, поради които да добавим този вкусен плод към ежедневното ни меню, макар да не е традиционен за нашата страна. Хубавото е, че можем да намерим манго по всяко време на годината, а то е чудесен начин да си осигурим нещо вкусно, сладко, свежо и много полезно.
Ето едно сладко предложение за бърз, лесен и вкусен десерт с манго, който освен всичко това изглежда превъзходно по естествен начин.
Крем десерт с манго и рикота
Необходими продукти:
1 бр. манго зряло
1-2 с.л. кристална захар
сок от 1/2 лимон
200 г рикота
100 г пудра захар
1 бр. ванилия
200 мл млечна сметана за разбиване
7 г желатин за муса (1 пакетче)
3 г желатин за глазурата (1/2 пакетче)
Как да приготвим:
Мангото се обелва и нарязва на парчета. Пасира се заедно със сока от лимон и кристалната захар, до гладка смес.
В купа се разбиват рикотата, ванилията и пудра захарта. Добавя се половината от плодовото пюре и се разбърква внимателно.
Сметаната се разбива на сняг и се смесва внимателно с вече получената смес.
Желатина се залива със студена вода и се оставя да набъбне. Загрява се в микровълнова фурна или на слаб котлон, докато се разтвори напълно. Прибавя се 1/3 от него към манговото пюре. Останалият желатин се сипва в крема.
Десертът може да се оформи по много различни начини, всичко е въпрос на личен избор. Може да направите топки, за което ще Ви е необходима силиконова форма в полукръгове. Може да използвате чашки или купички, всичко зависи от това, как искате да изглежда десерта. Сместа се изсипва в желаната от Вас форма и се оставя да стегне. След това се изважда от формата и се гарнира по Ваш вкус.
Когато заговорихме, за плодови подаръци и колко оригинални всъщност могат да бъдат те, няма как да не Ви покажем и още една идея, която би впечатлила всеки, не само заради вкуса, но и заради това, че е нещо лично приготвено.
За целта този път ще ни трябва нар и шоколад. Комбинацията на плодове с шоколад винаги е добра идея, но този път ще Ви покажем една не толкова позната комбинация, която освен всичко отнема 5 минути за направата.
Необходими са Ви следните съставки:
Една чашка зърна от нар
По-голяма чаша намачкан, натрошен шоколад (черен или бял, няма значение)
1 чаена лъжица масло (може кокосово)
Форми за лед
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада и маслото и напълнете формичките за лед до половина. Сложете зърна от нар и долейте до горе с шоколад. Готово! Само трябва да се охладят и стегнат и бонбоните са готови. Трябва ви още само красива опаковка и искрено пожелание и това може да бъде чудесен подарък за предстоящия Свети Валентин.
А ако се чудите как точно да се доберете до зърната на този кралски плод и то без да го смачкате ето някои хитрини:
1. Най-разпространения начин е като разрежете плода на две и след това (над стъклена купа) го „потупвате“ по кората няколко пъти с лъжица.
2. Ако замразите нара за няколко часа, след като го разрежете зърната ще изпадат доста лесно от него.
Ако ще ползвате сока от нара, то може просто да го стискате с ръце. Този плод е толкова сочен, че пуска сока си изключително лесно. Пригответе чаша с лед и шампанско и изстискайте разрязан нар директно в чашата, оставете изпадалите зрънца като декорация към романтичната напитка. Свежо и вкусно!
Една малка подробност, на която трябва да обърнете внимание, е че сокът от нар оцветява и оставя петна, които след това трудно ще отстраните. Задължително носете престилка, когато работите с плода, и не използвайте пластмасови съдове, тъй като те ще придобият цвета на кралския плод.
Плодът е символ на раждането, вечния живот и смъртта, заради многото зърна, които крие под кората си, и заради способността им да „кървят“ (пускат сок).
Още една подробност, която можем да Ви подскажем е , че когато купувате нар обърнете внимание на това той да има тънка, но здрава обвивка, и наситено червен цвят. Когато го хванете в ръка, трябва да усетите тежестта му. Ако е прекалено лек, значи отвътре няма да намерите много семена. Погледнете и „короната“ му – важно е тя да няма мухъл. Освен това , нарът е изключително лесен за съхранение и на места без директна слънчева светлина, където е по-хладно и сухо, може да се съхрани до 2 седмици, а в хладилник - цял месец и половина. Можете пък да съберете само зърната му в торбичка или кутийка и да ги замразите.
SuperMag
Ако изненадващо сте разбрали за някой рожденик в офиса, а не сте имали време с колегите да организирате някаква изненада или подарък, хрумвало ли Ви е че можете да му подарите пъстра декоративна касетка с плодове? Освен полезен, този подарък е нестандартен и очарователен и със сигурност е нещо различно от очакваните шоколадови изкушения или бутилка алкохол. Декоративна касетка микс от сезонни плодове, искрено поднесена и украсена е наистина подходящ подарък за всеки, независимо от неговата възраст или интереси.
И след като заговорихме за красивата страна на храната и по- точно на плодовете, няма как да пропуснем факта, че освен вкусно, едно ястие е много важно да изглежда добре на външен вид. Ето защо ще Ви покажем няколко плодови идеи, които са вкусни, красиви и много оригинални.
Започваме с идеите с ананас.
Как да направим сушени цветя от ананас
Знаете ли, че можете да направите грандиозни гарнитури, подобни на цветя, от резенчета от ананас? Освен, че са много красиви, те се правят и много лесно, а са чудесен начин за декориране на торти и различни десерти и блюда.
Цветята от ананас са точно толкова вкусни, колкото и изглеждат. Ръбовете на резените стават хрупкави, а средата остава жълта. Сладостта на плода се концентрира, а аромата е неустоим.
А ето и как да направите тези красоти в три лесни стъпки:
1. Нарежете ананаса на тънки филийки.
2. Изсушете във фурната, като ги оставите на много слаби градуси.
3. Оформете формата, докато резените са още топли.
Използвайте пресен ананас и го нарежете тънко. Не се изкушавайте да купите предварително нарязаните ананаси от магазина за хранителни стоки (имате нужда от ядрото на ананаса) или консерви от ананас за приготвяне на цветя от ананас. Консервираният ананас има прекалено много захар и няма да изсъхне до същата гъвкава консистенция. За това е необходимо сами да нарежете плода.
Кората на ананаса се обелва на тънко с остър нож. Ще видите, че по повърхността остават кафеникави петна. Обикновено, когато почистваме ананаса, за да го консумираме те се отстраняват с повторно изрязване, но в случая тези места се премахват с помощта на лъжицата за топчета, малък нож или върха на картофобелачка. Отстраняването им създава неравност (дупки) по повърхността на плода, която в последствие допринася за това, шайбите от ананас да се превърнат в цветя. Когато приключите с „надупчването“ на ананаса, го нарежете на шайби – нито много тънки, нито много дебели (около 3-4 мм.).
Използвайте хартия за печене. За да се изсушат, използвайте програма на фурната с топъл въздух, при която реотаните не работят. Ако нямате такава, то включете на много ниски градуси и печете 2-3 часа, докато ръбчетата се зачервят и станат хрупкави.
След като резените са готови и още топли ги поставете върху форми за мъфини или малки чашки за кафе, за да се изкривят в красива форма на цвете.
След като изстинат напълно се прехвърлят в плътно затварящ се контейнер и се съхраняват на сухо прохладно място. Не се препоръчва да се съхраняват в хладилник, защото влагата от него ще ги размекне и ще развали формата им. Ако сте решили да ги ползвате като декорация за торта, то е добре да ги поставите непосредствено преди поднасянето на тортата, за да са все така хрупкави.
Всъщност ананасът е удивителен плод, който доставя удоволствие на всички сетива с възхитителeн вкус и аромат! Сред чудноватите растения, отглеждани от индианците в Южна Америка, сочният и сладък ананас, подобен на огромна шишарка, впечатлил европейците. Наричали го nana, което португалците трансформират в ananaz. Името допаднало на французи, италианци и германци, докато англичаните предпочели испанското piña и го нарекли pineapple, заради ябълковия вкус.
Превъзходният ананас очаровал Колумб, който го провъзгласил за Крал на тропическите плодове през 1493 г. на о-в Гваделупа в Карибско море. Мореплавателите открили, че е средство за предпазване от скорбут, което допринесло за бързото му разпространение по островите в южните морета.
Ала за Европа ананасът оставал рядък деликатес, смятан за кралска привилегия.
Едва в началото на 18 в. започнали да го отглеждат в оранжерии във Франция, което се оказало, като нови хоризонти за кулинарните фантазии на кралските готвачи. Деликатесът бил трудно достъпен дори за знатните. Често служел само, като украса на празничната трапеза и символ на благосъстояние. Ето така постепенно ананасът се превръща в символ на богатството.
Капитаните, които се връщали от плаване, окичвали ананас на портите на домовете си, като така подканяли приятелите на гости да се почерпят с екзотични плодове и ром.
Престижни хотели и ресторанти заимстват тази символика. Във фоайето или парадния вход често вплитат ананас като орнамент в архитектурата. Масово използван е ананасовият мотив в различни сувенири за спомен от пътешествия по екзотични острови. Изработват форми за печене на кейкове, сладоледени бомби или желе, сладкиши за гости. Ето как ананасът също може да бъде един чудесен подарък, който освен вкусен и полезен, крие много символика.
Следващият плод, който заслужава нашето внимание е мангото. Малко са храните, които са толкова впечатляващи, изпълващи с енергия и апетитни като мангото. Плодът е с нежна текстура и привличащ вниманието цвят. Този плод е богат на калий и магнезий. Двата минерала са много полезни за балансиране на кръвното Ви налягане. Освен това този чудесен плод съдържа витамини, като витамин В2 (рибофламин), витамини B6, A, C, K, както и фолиева киселина. Всички те помагат на дейността на сърцето и доставят хранителни вещества и кислород до всяка част на тялото ви.
Как да направите красиво цвете от манго
Ако се чудите как да съчетаете красива и вкусна украса за Вашия чийзкейк или торта, то мангото ще свърши тази задача! За целта ще е необходимо да използвате по-твърдо манго. Добре узрелия плод е много сочен и мек и няма да успеете да го нарежете толкова тънко, колкото е необходимо. Обелете едната страна и направете тънки срезове до костилката. След това изрежете покрай самата костилка и ще получите тънки филийки манго. По същия начин нарежете и останалата част от плода. За да направите цветето, подредете парчетата, започвайки от ръба на сладкиша и ги подреждайте около ръба в кръг, докато не стигнете средата. Използвайте първо по-дългите парчета, по краищата и по-късите части от плода по-близо до средата. Нареждайте резените, колкото можете по-близко, за да се получи по-красиво и масивно цвете. Използвайте всички останали парчета, за да попълните някакви пропуски.
А знаете ли, че...
Една често срещана болест на очите, която засяга предимно възрастните и води до замъгляване на зрението, от което е нужно по-голямо фокусиране, за да видим малките детайли се нарича макулната дегенерация. А какво е общото с това заболяване и мангото ли? Мангото съдържа зеаксантин, вид антиоксидант, който защитава очите. Особено добре действа срещу увреждане на очите от слънцето и при очни болести, появяващи се с възрастта.
Напомняйте си да изяждате голяма купа с плодове, включително и манго, всеки ден. Ако го правите, зрението и общото Ви здравословно състояние ще ви се отблагодарят!
Анемията също се повлиява благоприятно от консумацията на манго. То спомага за баланса на червените кръвни телца в организма ни, като ги увеличава. Освен това съдържанието на витамин С помага за усвояването на желязо в организма. По тази причина диетолозите препоръчват приемането на манго по време на бременност. Причината за това е съдържанието на част от допълнителното количество желязо, от което се нуждаете. А и мангото е богат източник на фолиева киселина, което го прави още по-подходящо за консумация по време на бременност.
Има още много причини, поради които да добавим този вкусен плод към ежедневното ни меню, макар да не е традиционен за нашата страна. Хубавото е, че можем да намерим манго по всяко време на годината, а то е чудесен начин да си осигурим нещо вкусно, сладко, свежо и много полезно.
Ето едно сладко предложение за бърз, лесен и вкусен десерт с манго, който освен всичко това изглежда превъзходно по естествен начин.
Крем десерт с манго и рикота
Необходими продукти:
1 бр. манго зряло
1-2 с.л. кристална захар
сок от 1/2 лимон
200 г рикота
100 г пудра захар
1 бр. ванилия
200 мл млечна сметана за разбиване
7 г желатин за муса (1 пакетче)
3 г желатин за глазурата (1/2 пакетче)
Как да приготвим:
Мангото се обелва и нарязва на парчета. Пасира се заедно със сока от лимон и кристалната захар, до гладка смес.
В купа се разбиват рикотата, ванилията и пудра захарта. Добавя се половината от плодовото пюре и се разбърква внимателно.
Сметаната се разбива на сняг и се смесва внимателно с вече получената смес.
Желатина се залива със студена вода и се оставя да набъбне. Загрява се в микровълнова фурна или на слаб котлон, докато се разтвори напълно. Прибавя се 1/3 от него към манговото пюре. Останалият желатин се сипва в крема.
Десертът може да се оформи по много различни начини, всичко е въпрос на личен избор. Може да направите топки, за което ще Ви е необходима силиконова форма в полукръгове. Може да използвате чашки или купички, всичко зависи от това, как искате да изглежда десерта. Сместа се изсипва в желаната от Вас форма и се оставя да стегне. След това се изважда от формата и се гарнира по Ваш вкус.
Когато заговорихме, за плодови подаръци и колко оригинални всъщност могат да бъдат те, няма как да не Ви покажем и още една идея, която би впечатлила всеки, не само заради вкуса, но и заради това, че е нещо лично приготвено.
За целта този път ще ни трябва нар и шоколад. Комбинацията на плодове с шоколад винаги е добра идея, но този път ще Ви покажем една не толкова позната комбинация, която освен всичко отнема 5 минути за направата.
Необходими са Ви следните съставки:
Една чашка зърна от нар
По-голяма чаша намачкан, натрошен шоколад (черен или бял, няма значение)
1 чаена лъжица масло (може кокосово)
Форми за лед
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада и маслото и напълнете формичките за лед до половина. Сложете зърна от нар и долейте до горе с шоколад. Готово! Само трябва да се охладят и стегнат и бонбоните са готови. Трябва ви още само красива опаковка и искрено пожелание и това може да бъде чудесен подарък за предстоящия Свети Валентин.
А ако се чудите как точно да се доберете до зърната на този кралски плод и то без да го смачкате ето някои хитрини:
1. Най-разпространения начин е като разрежете плода на две и след това (над стъклена купа) го „потупвате“ по кората няколко пъти с лъжица.
2. Ако замразите нара за няколко часа, след като го разрежете зърната ще изпадат доста лесно от него.
Ако ще ползвате сока от нара, то може просто да го стискате с ръце. Този плод е толкова сочен, че пуска сока си изключително лесно. Пригответе чаша с лед и шампанско и изстискайте разрязан нар директно в чашата, оставете изпадалите зрънца като декорация към романтичната напитка. Свежо и вкусно!
Една малка подробност, на която трябва да обърнете внимание, е че сокът от нар оцветява и оставя петна, които след това трудно ще отстраните. Задължително носете престилка, когато работите с плода, и не използвайте пластмасови съдове, тъй като те ще придобият цвета на кралския плод.
Плодът е символ на раждането, вечния живот и смъртта, заради многото зърна, които крие под кората си, и заради способността им да „кървят“ (пускат сок).
Още една подробност, която можем да Ви подскажем е , че когато купувате нар обърнете внимание на това той да има тънка, но здрава обвивка, и наситено червен цвят. Когато го хванете в ръка, трябва да усетите тежестта му. Ако е прекалено лек, значи отвътре няма да намерите много семена. Погледнете и „короната“ му – важно е тя да няма мухъл. Освен това , нарът е изключително лесен за съхранение и на места без директна слънчева светлина, където е по-хладно и сухо, може да се съхрани до 2 седмици, а в хладилник - цял месец и половина. Можете пък да съберете само зърната му в торбичка или кутийка и да ги замразите.
SuperMag