Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Кисело мляко през лятото

Киселото мляко е една от най- полезните и незаменими храни от нашата трапеза. Освен, че прави костите здрави и силни, намалява риска от остеопороза, доставя ценни витамини и минерали на организма и помага в отслабването, то има още много здравословни ползи. Ето защо е чудесна идея да консумираме кисело мляко и през лятото. Днес ще обърнем внимание на няколко чудесни идеи за това как да съчетаем вкусното и полезното с предстоящите летни горещи дни.


Киселото мляко е една от най-характерните храни за нас, а през лятото рецептите и идеите за бързо, вкусно и полезно хапване с кисело мляко са търсени и обичани. Някои са доста традиционни - като таратора или подлучените тиквички с кисело мляко. Леденият айрян с малко сол е класика за горещите дни. Но можем да опитаме и други начини да включим кисело мляко Верея 4.5% в менюто на цялото семейство.

Първо , нека да видим защо именно киселото мляко е толкова подходящо за летния сезон, а именно, защото:

То е млечен продукт, който обаче е ферментирал. Това го прави много по-лека храна от прясното мляко. И не толкова рискова като него в жегите.
Киселите млека, като кисело мляко Боженци 4% 400 г съдържа много полезни бактерии, които се отразяват благорпиятно на чревната флора. Особено важно през лятото, когато ентеровирусите са изключително често срещани.
Киселото мляко съдържа витамини (Б12 и Б2 ), минерали (калций и магнезий, селен, калий), вода, мазнини (зависи от маслеността на прясното мляко). Като всеки животински продукт, киселото мляко съдържа и протеин.
Айрянът ( и тараторът също), ако е приготвен с малко сол, способства за хидратиране на тялото и задържане на течностите.
Киселото мляко, освен вкусно и полезно е и диетично, което е идеалната комбинация за летните жеги.
Според специалисти млечната киселина може да има положителен ефект върху здравето на устната кухина. Ако искате да имате здрави венци и зъби, хапвайте по-често кисело мляко. Освен това млякото има и избелващ ефект.
Киселото мляко има благоприятен ефект и върху сезонните алергии. Така че , ако страдате от такава, консумирайте всекидневно по една чаша кисело мляко. Пробиотиците, които се съдържат в него не само, че ще се погрижат за здравето на стомаха, но и ще намалят реакциите на организма към полените и други видове алергени.
Полезните въглехидрати и протеини, които се съдържат в киселото мляко, могат да направят вашата тренировка по-лека. Те ще ви дадат нужната енергия както преди спорт, така и след него, благодарение на витамините от групата В, които съдържа. Изключително важните калий и натрий, ще помогнат да замените загубените електролити чрез потенето по време на тренировката!

А ето и някои свежи, подходящи за лятото предложения с кисело мляко:



Мед, цвекло и замразено кисело мляко

Необходими съставки:

3 чаши българско краве кисело мляко LB Bulgaricum БДС 3.6
5 бр цвекло
1/2 чаша мед
1 с. л. зехтин
Сол за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. Обелете цвеклото и го, напръскайте със зехтин, поръсете със солта и увийте във алуминиево фолио. Печете 45 минути. Пасирайте до гладкост и го оставете да изстине напълно, за около 2 часа.

Комбинирайте вашето кисело мляко, пюре от цвекло и мед в купа и разбъркайте, докато се смеси добре. Ако имате машина за сладолед, използвайте сместа и си направете вкусен, здравословен и различен сладолед. Иначе, можете просто да замразите сместа.

Цветът и вкусът на този сладолед са просто неустоими!



Бананово замразено кисело мляко с фъстъчено масло

Необходими продукти:

2 Големи банани, замразени
2 ч. ч. кисело мляко Верея БДС 3.6%
2 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
2 супени лъжици фъстъчено масло
Щипка сол
Крекери за поръсване

Начин на приготвяне:

Ако обикновено не съхранявате замразени банани, ги обелвате и нарязвайте, поставяйте ги в найлонова торбичка и ги съхранявайте във фризера. Така винаги ще имате на разположение съставки са вкусен шейк или здравословен сладолед. Сега също ще Ви трябват 2 броя замразени банани.

Към замразените банани добавете кисело мляко, подсладеното кондензирано мляко, фъстъченото масло и солта в кухненския робот или блендер ( или в купа и използвайте пасатор). Пасирайте до получаване на гладка смес.

Готовата смес разпределете в съдове. Натрошените крекери могат да бъдат поръсени, както отгоре на десерта, така и най- отдолу в съда, в който сервирате. Съхранявайте в хладилник до консумация.



Замразени смуути барове

Необходими продукти:

Половин ч. ч. ягоди
Половин ч. ч. малини
Половин ч. ч. боровинки
2 кофички Данон Активиа Натурална 280гр

Начин на приготвяне:

В тенджера със среден размер се приготвят ягодите и малините, като бързо се разбъркват на слаб огън. Гответе 10-12 минути, като бъркате често, докато сместа се сгъсти. Повторете с боровинките отделно (ако плодовете се нуждаят от малко подсладител, добавете 4-5 супени лъжици захар, за да постигнете желаната сладост.)

След това смесете в голяма купа с киселото мляко. Разлейте в подходящи форми и замразете. Може да поръсите с натрошени бисквитки или ядки.

Ягодово замразено кисело мляко в лимонови купи

Необходими продукти:

½ чаша Био кисело мляко Зелена ферма
2 чаши замразени ягоди
1/2 чаша замразен ананас
1 замразен банани
Лимони ( ще използваме корите за купички)

Начин на приготвяне:

Всички съставки се пасират до получаването на гладка смес. Ако е необходимо добавете подсладител. Лимоните се разрязват на две по дължина и вътрешността се маха. Празните кори се пълнят с готовата смес и се поставят във фризера, до не напълно замръзване.

Желирано кисело мляко със сладко от ягоди

Необходими продукти:

600 г кисело мляко
100 г пудра захар
2 опак. желатин
1 ч.л. ванилия
1 к.ч. вода
200 г сладко от ягоди

Начин на приготвяне:

Киселото мляко (600 г) и пудрата захар (100 г) се разбиват до разтварянето на захарта.

Желатинът (2 опак.) се накисва във водата (1 к.ч.), заедно с ванилията (1 ч.л.) и се разбива с вилица, докато се разтвори. Добавя се към киселото мляко и сместа се разбива много добре.

Сместа се изсипва в десертни купички и се оставя в хладилник за няколко часа, докато се желира. Преди поднасяне купичките се потапят в купа с гореща вода за няколко секунди, а след това се обръщат върху десертна чиния, за да може кремът, придобил формата на купичката, да се отдели от нея без проблем.

Желираното кисело мляко се сервира с пресни плодове и сос от сладко от ягоди.



Млечен десерт с шоколад и какаови бисквити

Необходими съставки:

400 г кисело мляко
4 с.л. течен шоколад
4 какаови бисквити
1 с.л. шоколадови капчици

Начин на приготвяне:

На дъното на десертни купички се изсипва течен шоколад (4 с.л.). Върху него се поставят начупени на малки парченца какаови бисквити (4 бр) и десертът се залива с добре охладено пълномаслено кисело мляко (400 г). Заглажда се с лъжица и се декорира с шоколадови капчици (1 с.л.) (готов продукт) или с настърган шоколад.



Ледено мляко с течен шоколад

Необходими съставки:

450 грама чаши кисело мляко по избор
160 грама чаша течен шоколад
Ванилова есенция
Сол на върха на кафяна лъжичка
20гр какао на прах

Начин на приготвяне:

Смесете всички съставки и разбъркайте добре. Изсипете готовата смес в съд с капак и сложете във фризера за 3 часа, като разбърквате добре на всеки час.

Свеж ментов йогурт

Необходими съставки:

1 чаша пресни листа от мента
1 чаша бита сметана
1/2 чаша мед
2 чаши кисело мляко
Един черен шоколад нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Всички съставки се смесват. Ментата се нарязва на много ситно и се добавя към получения крем . Слага се във фризер и се разбърква периодично.

Бананов десерт с извара

Необходими продукти:

200 г извара
200 г кисело мляко
250 мл течна подсладена сметана
3 бр. банани
канела за поръсване

Начин на приготвяне:

Изварата, киселото мляко и бананите се пасират или намачкват. Сметаната се разбива с миксер и се разбърква с другата смес. Десертът се насипва в чаши и се поръсва с канела. Прибира се в хладилник.

Основен сос с кисело мляко и чесън:

Този сос е толкова вкусен и подходящ за много видове ястия и салати.

Необходими съставки:

чесън
копър
кисело мляко
сол

Начин на приготвяне:

Намачкайте и нарежете на ситно скилидки чесън (Може и копър) по ваш вкус, посолете ги и изсипете върху тях киселото мляко. Разбъркайте добре и ако желаете, за по-кремообразна консистенция, можете да добавите 1-2 лъжици майонеза. Този сос е подходящ за тиквички, патладжани и други зеленчуци, също като заливка в салати.

Сос с кисело мляко и портокалов сок

Необходими съставки:

Сок от половин портокал
Кофичка кисело мляко
Копър
1 лъжица мед

Начин на приготвяне:

Смесете сока от половин портокал с кофичка кисело мляко с по-висока масленост, добавете ситно нарязан копър и 1 с. л. мед. Разбъркайте енергично всичко. Този сос е подходящ за картофи, риба и пилешки гърди.



Студена торта с бишкоти и кисело мляко

Това е сигурно най-лесната торта на света, но толкова вкусна и лека, че докато се усети човек, вече е изял половината.

Необходими продукти:

Пакет бишкоти ( такива, които се използват за тирамису)
Кисело мляко - висок процент
Всичко, което обичате - плодове, сладко, шоколад…

Начин на приготвяне:

Ред бишкоти, ред кисело мляко, отгоре това, което сте избрали и пак така.Подходяща и лесна рецепта за всякакви поводи и вкусове. Може да поръсите с какао за разкош.

Киселото мляко е познато и обичано по нашите земи наистина много отдавна. Кopeнитe мy ce ĸpият oщe от caмoтo зapaждaнe нa бългapcĸaтa дъpжaвa, та дори и преди пpeди нeя. Зa жaлocт фaĸтoлoгиятa oтнocнo иcтopиятa мy y нac e дocтa ocĸъднa. И въпpeĸи тoвa ce cмятa, чe пo cвeтa нямa aнaлoг на нашето кисело мляко и тo e yниĸaлeн пpoдyĸт. Hapичaнo oщe „пpoĸиcнaлo“, тoвa мляĸo e извecтнo oщe oт дpeвнocттa. Историкът Xepoдoт e oпиcaл, чe cĸитcĸитe плeмeнa ca ĸoнcyмиpaли, ĸaтo xpaнитeлeн пpoдyĸт – пpoĸиcнaлo ĸoбилeшĸo мляĸo. Tpaĸитe живeли пo нaшитe зeми, чийтo нacлeдници cмe днec, cъщo ca изпoлзвaли ĸиceлoтo мляĸo, ĸaтo xpaнa. Te ca били cпopeд иcтopицитe изĸлючитeлнo дoбpи cĸoтoвъдци и ca paзбpaли дocтa paнo, чe имeннo вĸиcнaлoтo мляĸo ce cъxpaнявa знaчитeлнo пo-дългo oт пpяcнoтo и са започнали да го произвеждат.

По света, нашето кисело мляко става известно едва в началото на миналия век. Toгaвa eдин pycĸи yчeн на име Meчниĸoв, ĸoйтo e нoбeлoв лaypeaт, дoĸaзвa чe ĸиceлoтo ни мляĸo лeĸyвa. На работа в Πapиж Meчниĸoв изcлeдвa бaĸтepиитe в чoвeшĸитe дeбeли чepвa, чийтo пpoизxoд e гнилocтeн и пpичинявa cтapeeнe и cмъpт. Koгaтo, oбaчe xopaтa ядaт ĸиceлo мляĸo, тo пpeмaxвa тeзи бaĸтepии и oгpaничaвa cъздaвaнeтo им в гoлямa cтeпeн. Taĸa yчeният обяснява и фaĸтa, за това, че y нac имa мнoго cтoлeтници. Имeннo зaщoтo консумират редовно ĸиceлo мляĸo.



Наш български учен, на име Стамен Григоров, студент в Женева също изследва състава състава на киселото ни мляко. Той пръв разбира причината, поради която млякото се подквасва, а именно двете бактерии- днa пpъчĸoвиднa и eднa ĸълбoвиднa. Toвa пoтвъpждaвa и мaлĸo пo-ĸъcнo pycĸия yчeн. Taĸa зa cвeтa ce paждa бaĸтepиятa „Васіlluѕ bulgаrісuѕ“. Oтĸpитиeтo дo днec cи пpиcвoявaт мнoгo дъpжaви и тe твъpдят, чe бaĸтepиятa e имeннo тяxнa, нo вce пaĸ дoĸaзaтeлcтвaтa coчaт пpoтивнoтo. Зa жaлocт ĸиceлoтo мляĸo, ĸaтo цялo и дo днec ce cвъpзвa c гъpцитe, нe тoлĸoвa c нac. Някои народи, обаче все още свързват киселото мляко с гърците, а не с нас.

Тpaдициятa дa ce вĸиcвa мляĸoтo зaфopмeнa oт тpaĸитe ce пoeмa в пocлeдcтвиe и oт пpaбългapитe, и oт cлaвянитe. Oвчeтo мляĸo, ĸoeтo тpaĸитe ĸвaceли e било с yниĸaлнa миĸpoфлopa. Πpaбългapитe ca имaли гoлeми cтaдa ĸoнe. Mляĸoтo oт ĸoбилитe тe cъxpaнявaли в ĸoжeни мexoвe и нapичaли „ĸyмиc“. Когато били на път те редовно консумирали тaзи нaпитĸa, ĸoятo дoняĸъдe e нaпoдoбявaлa бългapcĸoтo ĸиceлo мляĸo. Cмecвaйĸи ce cлaвяни и пpaбългapи cмecили и cтaдaтa cи c ĸoнe и oвцe. Овчeтo мляĸo e мнoгo пo-xpaнитeлнo и билo ĸвaceнo c вĸиcнaт ĸyмиc. Taĸa ce пoлyчaвaлo ĸиceлo мляĸo, ĸoeтo билo мнoгo пoлeзнo, xpaнитeлнo и зacищaщo. Πocтeпeннo ĸвaceнeтo c ĸoбилeшĸo мляĸo изчeзнaлo и yceднaлитe вeчe пpaбългapи пoлзвaли тexниĸaтa нa дpeвнитe тpaĸи зa пoдĸвacвaнe. Te пocтaвяли пpяcнoтo oвчe мляĸo дa ce cтoпли, дoбaвяли вĸиcнaтo мляĸo и пocтaвяли в дъpвeни или глинeни cъдoвe cмecтa. Taĸa пoлyчaвaли нaй-вĸycнoтo cpeд бългapcĸoтo ĸиceлo мляĸo.




SuperMag