За прясното мляко
Млякото и млечните продукти са храни, които са важни за правилното функциониране и здравето на организма ни
Още от раждането си, човек се храни с мляко. Експертите към Световната здравна организация препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни още от ранна детска възраст до дълбока старост. Млякото е основна храна за всички новородени бозайници, в това число и човека. Има разлики в състава на отделните видове млека, които се използват за храна от човека. В дневния хранителен режим животинското прясно мляко е незаменим източник на белтък с високо качество и на най-лесно усвоимия калций. То съдържа фосфор и известни количества от много други минерали.
Лактозна непоносимост
Не напразно някои автори, наричат млякото „храната на живота“. Това е така, заради първата връзка между майката и бебето. Това е и първата изява на любов от страна на майката – чрез собствената си кърма тя дава живот и помага на бебето си да расте здраво. Затова не е случайно, че много хора развиват голяма любов към млякото и разчитат на него да им доставя удоволствие и да обогатява вкусовете им почти всеки ден. За съжаление някои хора страдат от така наречената лактозна непоносимост.
Всъщност, лактозата е 2 – 8% от сухото вещество в млякото. Наименованието идва от латинската дума за мляко и наставката „оза“, използвана за наименование на захари. Или по-просто казано, това е естествената захар в млякото.
Лактозната непоносимост е състояние, при което хората имат симптоми, дължащи се на намалената способност за усвояване на лактозата. Засегнатите се различават в количеството лактоза, което могат да понасят, преди да се развият симптомите. Най-общо симптомите са коремна болка, подуване на корема, диария, газове и гадене. Тези симптоми обикновено започват тридесет минути до два часа след ядене или пиене на храни с млечна основа. При други хора пък се появяват по-силно или по-слабо изявени кожни проблеми, като акне извън тинейджърска възраст, обриви и други, но най-често говорим за комбинация от различните тях. Тежестта обикновено зависи и от количеството, което човек яде или пие. Важно е да се знае, че лактозната непоносимост не причинява увреждане на стомашно-чревния тракт.
Лактозната непоносимост се дължи на липсата на ензим лактаза в тънките черва за разграждане на лактозата в глюкоза и галактоза.
Има три вида лактозна непоносимост:
· Основна лактазна недостатъчност като генетично определена характеристика – засяга основно възрастни и се дължи на липсата на ензима лактаза от определена възраст нагоре, като процента усвояемост може да намалява с годините. Това е и най-честата причина за непоносимост към лактоза.
· Придобита или преходна лактазна недостатъчност – причинява се от увреждане на тънките черва, обикновено по време на детството, от остър гастроентерит, диария, химиотерапия, чревни паразити, цьолиакия или други причини.
· Вродена лактазна недостатъчност – изключително рядко автозомно-рецесивно генетично заболяване, което предотвратява усвояването на лактоза още от раждането. Особено често срещано във Финландия. Хората с вроден дефицит на лактаза не могат да усвояват лактозата от раждането и затова не могат да храносмилат и кърмата. Такива бебета се хранят със специално адаптирано мляко. Лошото е, че понякога отнема доста време, докато се диагностицира проблема.
Какво правят хората с лактозна непоносимост?
По принцип, съществуват хранителни добавки, които спомагат на организма да си набави ензима лактаза. Но все пак трябва да се внимава с количеството на млечните храни. Друг, предпочитан вариант на хората, които страдат от лактозна непоносимост, е да консумират прясно мляко без лактоза Meggle 1.5% 1 л.
Ето няколко идеи, с които да включите прясното краве мляко в менюто си, които са изключително подходящи за летния сезон:
· Можете да добавяте прясно мляко към всички плодови смуутита. През лятото няма нищо по-освежаващо от замразени плодове с мляко на смуути.
· Една по-нестандартна и свежа идея е за смуути с лимон и мляко. За приготвянето й използвайте блендер, в който да смесите 2 чаши прясно мляко, 1 банан и сок от 1 лимон. След това добавете мед на вкус и декорирайте с листенца мента или лимонена кора. По желание можете да добавите малини, череши или ягоди. Експеримантирайте!
· Изключително подходящо за летните работни дни е смуутито с кафе и мляко. Използвайте практичен за смесването на 200 мл прясно мляко, 100 мл кафе, 1 банан, като можете да добавите ягоди, канела, мед или различни ядки по избор. Разбийте тези съставки до получаването на еднородна смес и се насладете на една страхотна освежаваща напитка.
· Шоколадовото смуути пък е любимо на всички. За него ще са Ви необходими 2 банана, 350 мл прясно мляко, 1 супена лъжица какао и захар на вкус. Ако пък искате да подсладите допълнително напитката си, можете към тази смес да добавите и 1-2 супени лъжици фъстъчено масло. И това, ако не е невероятно вкусно изкушение, с което да очаровате вашите гости.
· Друг вкусен вариант, с който да включите прясно мляко в ежедневното си меню е под формата на вкусна супа.
Когато говорим за прясно мляко и лято, няма как да пропуснем и рецептите за шейкове. Толкова свежи и вкусни, едва ли има някой, който да им устои, а дори и да не е фен на студеното прясно мляко. Класическите рецепти са със сладолед, мляко и плодове , като можете да ги съчетавате в разнообразни комбинации, които отговарят на вкуса Ви.
За разнообразие може да добавяте смлени бисквитки, ядки, бонбони и шоколад. Добавки като мента и ванилия също са изключително подходящи. Трябва Ви само блендер и малко въображение!
Всички крем супи са чудесен вариант, в който може да добавите прясно мляко, но ето и някои конкретни идеи от нас:
Крем супа от карфиол с прясно мляко и масло
Необходими съставки:
Супа от целина и мляко
Необходими продукти:
Млечна супа със сирене
Супа с овесени ядки и коприва
Кашкавалена супа
Още ползи от млякото:
· Ежедневната консумация на мляко помага в борбата с наднорменото тегло. Има дори и специални млечни диети, при които загубата на тегло зависи от приема на калций. Той не само укрепва костите, но също така увеличава способността на организма да разгражда мазнините. Ако организмът изпитва недостиг на калций, то обмяната на веществата става по-бавна. Това на свой ред засилва производството на калцитриол, който възпрепятства извеждането и преработката на мазнините, пречи за разрушаването на мастните пластове. Резултатът се изразява в неефективност дори на най-суровите диети за отслабване.
· Млякото още притъпява чувството на глад и осигурява на организма лесно усвоим белтък.
· Строг вариант за намаляване на телесното тегло е ежедневно да се изпиват 3 чаши пълномаслено мляко и да не се приема нищо друго. Това ще нормализира и обменните процеси, но този режим не бива да бъде по-дълъг от няколко дни (2-4 дни).
· Разтоварващите млечни дни също дават резултати. Може да правите по един такъв седмично, в рамките на който се приема литър мляко (до 70 ккал) на няколко пъти по половин чаша. За по-голямо засищане е добре течността да бъде топла. Кафе и чай без захар също са позволени. изация препоръчват редовната консумация на мляко и млечни храни още от ранна детска възраст до дълбока старост.