Боядисване на яйца с естествени бои от природата
Ако вече не искаш да използваш изкуствени бои за оцветяването на великденските яйца, то нашите рецепти за боядисване на яйца с естествени бои са точно за теб
Съставките за естественото оцветяване се намират лесно във всеки магазин, има само няколко, които са по-особени, но все пак можеш да ги намериш или да ги пропуснеш. Цветовете, които ще получим, са жълто, тюркоазено (синьо), червено, оранжево и лилаво.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Приготвянето на всеки отделен цвят има обща основа. Пълниш тенджера с около 2 литра студена вода, слагаш зеленчуците вътре, добавяш 1 с.л. сол и 2 с.л. оцет и вариш за около 30 минути. След това прецеждаш, оставяш леко да се охлади и потапяш сварените яйца в сместа. Сега ще разгледаме необходимото за всеки цвят.
Жълто
· 5 моркова
· 1 с.л. куркума
· 1 с.л. сол
· 2 с.л. оцет
Не се притеснявай, ако не намериш куркума. Тя засилва цвета, но дори само с морковите ще получиш жълто.
Тюркоазено / синьо
· 1/2 червено зеле
· 1 с.л. сол
· 2 с.л. оцет
За да получиш наситен цвят, най-добре остави яйцата да престоят в течността цяла нощ.
Лилаво
· 2 ч.ч. пресни сини боровинки
· 1 с.л. сол
· 2 с.л. оцет
Ръждиво червено
· 2 малки глави червено цвекло, разрязани наполовина, или 1 голяма глава, отново разрязана.
· 1 с.л. сол
· 2 с.л. оцет
Оранжево
· Люспи от 4-5 глави жълт лук
· 1 с.л. сол
· 2 с.л. оцет
Колкото по-дълго престоят яйцата в боите, толкова по-добре : )
Това са идеите за боядисване на яйца с естествени бои, които намерихме. Надяваме се, че ще ти допаднат.
A за вкусно допълнение към великденската трапеза изпробвай: