Първи свободен час
Какво са биопродуктите?
Биопродуктите представляват продукти от различни сфери, енергия или материали, произлизащи от естествена среда и съдържащи естествени съставки.
Биопродуктите не съдържат никакви химикали, нито са отглеждане в среда с достъп до химикали и вредни елементи и не съдържат консерванти и ГМО.
Съществуват две основни категории биопродукти:
Стандартни биопродукти: Това са строителни материали, хартия, материали от дърво и др.
Нововъзникнали биопродукти: Тук се включват биогорива, биоенергия, биохимикали, разградима биопластмаса и др.
Биопродуктите имат и биоизточници – това е главна предпоставка, за да бъде поставен етикет “био”. Това може да се отнася за земеделски продукти от екологично чист район, както и за различни суровини и продукти от други области на промишлеността и производството.
Хранителните биопродукти идват от производители, които притежават специален лиценз за тяхното производство. Този лиценз се получава след внимателни проверки на условията и средата на производство.
До 20 век земеделските култури са били био (органик), но тогава са открити пестицидите и химикалите, които бързо навлизат в производството. Днес един плод или зеленчук, продаван в магазините съдържа повече от 30 вида пестициди, без да се броят хормоните за растеж и антибиотиците. Това налага и връщането към “чистите” продукти.
Биопродуктите съдържат 50% повече полезни хранителни съставки, минерали и витамини, полезни за здравето.
SuperMag
Снимка: Flickr