Първи свободен час
Любопитни факти за сиренето
Обичате ли сирене? А знаете ли, че...
• Гърците ядат най-много сирене на глава от населението – средно по 27.3 кг на човек.
• Останки от сирене са намерени в египетски гробници, които са на възраст над 4000 години.
• Ферма в Швеция произвежда сирене от лос.
• Сиренето има най-богат аромат, когато се сервира на стайна температура.
• Необходими са 10 литра мляко, за да се направи 1 килограм твърдо сирене.
• Съединените щати са най-големия производител на сирене в света.
• Някои сирена се оставят да зреят една година преди да бъдат изкарани на пазара.
• Къщите в Древен Рим имали специални стаи за правене на сирене.
• Смята се, че първи започнали да правят сирене номадските племена в Средна Азия още с опитомяването на първите овце.
• За сватбата си кралица Виктория (1837-1901) получила гигантска пита сирене, която тежала 1000 паунда.
• Сиренето и млякото са най-добрите източници на цинк, фосфор, рибофлавин, калий и магнезий.
• Сиренето е сред най-добрите източници на калций, протеини, витамини А, В12 и D.
• Съществуват около 2000 вида сирене.
• Сиренето Бри и другите меки сирена имат по-малко мазнини от твърдите.
Supermag
Снимка: Flickr
Вижте още:
Любопитни факти за млякото
Интересни факти за алкохола
Любопитни факти за месото
Любопитни факти за шампанското
Няколко невероятни факти за онлайн пазаруването