Първи свободен час
Лазаня Болонезе
Оригинална италианска рецепта за Лазаня Болонезе
Необходими продукти:
• 50-60 гр. бекон
• 1 глава лук
• резен целина
• 1 бр. морков
• 50 гр. масло
• 300 гр. смляно телешко месо
• 150 гр. смляно свинско месо
• 150 гр. наденица (по възможност пикантна)
• 1 зрънце карамфил
• щипка канела
• 1 ч.л. черен пипер
• 800 гр. домати от консерва или обелени пресни
• 1 ч.ч. прясно мляко
• щипка морска сол
• 100 гр. сирене Пармезан
• кори за лазаня
За Сос Бешамел:
• 2 ч.ч. мляко
• 1/4 ч.ч. масло
• 1/4 ч.ч. брашно
• морска сол
Приготвяне:
1. Нарязаните бекон, целина, лук и морков се запържват на умерен огън с маслото на умерен огън докато лукът придобие леко златист цвят.
2. Добавят се свинското, телешкото и ситно нарязаната наденица, като температурата се засилва.
3. Готви се докато месото стане кафяво.
4. Подправя се със счукания карамфил, канелата и черния пипер.
5. Добавят се нарязаните домати и сместа се оставя да заври, след това котлонът се намалява до умерен огън.
6. Оставя се да се задуши за 15 минути.
7. Добавят се млякото и морската сол.
8. Сместа се оставя на слаб огън да къкри за 2 часа и половина, като се разбърква поне на 20 минути.
9. За приготвяне на соса, млякото се загрява докато почти започне да ври.
10. В отделен съд се разтапя маслото с брашното на слаб огън, като се разбърква енергично с лъжица за 1 минута и се маха от огъня.
11. Бавно се добавя половината от горещото мляко в брашняната смес при постоянно разбъркване.
12. Връща се на огъня и се оставя на слаб огън докато сосът започне да се сгъстява.
13. Бавно се добавя останалото мляко, отново при постоянно разбъркване.
14. Разбърква се докато сосът заври.
15. Подправя се с малко морска сол и разбъркването продължава докато се получи гъст сос.
16. Ако се образуват бучици се разбиват с лъжицата.
17. Намазва се със зехтин правоъгълна тава (33х23 см) – съдът не трябва да е алуминиев.
18. На дъното се слага ред от приготвените според указанията на опаковката кори за лазаня.
19. Изсипва се 1/3 от месната смес, а върху нея 1/3 от соса.
20. Поръсва се с настърган Пармезан. Това се повтаря още два пъти, а най-отгоре се завършва с ред кори, които се поръсват с настърган Пармезан.
21. Лазанята се пече в предварително загрята до 190 С фурна за 20-30 минути, докато стане леко кафява.
22. Изважда се от фурната и се оставя за 5-10 минути да се охлади преди сервиране.
Любопитна информация: Карамфилът е билка, чийто ползи за здравето са известни от векове. Подобно на много други подправки, карамфилът е на разположение през цялата година. Той е отличен източник на антиоксиданти, минерали (особено манган), омега-3 мастни киселини, фибри и витамини. Карамфилът помага при зъбобол, използва за направата на чай за намаляване или предотвратяване на настинки и грип. Карамфилът често се използва за лечение на артрит и ревматизъм. Ефективно средство за лечение на диария, гадене и повръщане, газове в червата и болки в стомаха. Използвано външно карамфиловото масло подобрява сексуалната мощ при мъжете и насърчава либидото. Можете да се възползвате от доставка месо цени, които са напълно достъпни, за да направите това вкусно ястие с толкова полезни съставки.