Коледни мини пайове
Коледа!
Време е за вкусотийки!
Необходими продукти за пълнежа:
-
1 портокал ( настъргана кора и сок)
-
125 г кафява пудра захар
-
125 мл ром
-
250 г едри стафиди
-
125 г дребни стафиди
-
1 ябълка
-
70 г масло
-
30 г захаросани лимонови корички
-
0.5 ч.л. канела
-
смляно индийско орехче
-
млян бахар
За тестото:
-
140 г студено масло
-
225 г брашно
-
50 г фино смлени бадеми
-
50 г захар
-
1 жълтък
-
1 с.л. студена водa
Начин на приготвяне:
-
Пълнежът за тези малки изкушения се прави предварително (около 5 дни) и се съхранява в стъклен буркан, в хладилник.
В тенджера се слагат захарта и рома, малко сок и настъргана кора от един портокал. Бърка се, докато захарта се разтопи.
След това, нарязват се едрите стафиди и захаросаната лимонова кора на дребно. Щом сместа заври, се отмества от огъня и се добавят маслото и подправките. Ябълката се бели и заедно с малките стафиди се нарязва. Всичко се смесва и охлажда в буркан за 5 дни.
-
Когато вече сме готови да пристъпим към самите пайчета, се започва с тестото. За него, директно на плота, се смесват брашното, смлените бадеми и захарта. Прави се кладенче и в него се слагат жълтъка, студената вода и маслото на парченца. Меси се до гладко тесто. Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя за 30 минути в хладилник.
- Готовото тесто се разточва на тънко и нарязва на 10-12 кръгчета (малко по-големи от гнездата на форма за мъфини). Намазват се с масло гнездата на формата и се поставя по едно кръгче във всяко гнездо. За финал – тестото се надупчва.
Идея: с остатъците от тестото може да се направи украса: омесва се наново, разточва се и с подходяща формичка се изрязват 10-12 звездички.
- Във всяко пайче се слага по 1 с.л. от пълнежа, после - звездичка от тестото върху пълнежа с леко притискане на краищата ѝ към стените на пайчето. Намазва се отгоре със смес от жълтък и малко течна сметана и се пече за 25 минути на 180 градуса.
Готовите пайчета се поръсват с пудра захар докато са още топли.
Рецептата е много лесна и толкова подходяща за Коледа! Опитай я и ти!
Отрий всичко нужно за перфектния десерт, тук>