Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Коледни мини пайове

Коледа! 

Време е за вкусотийки!

 

Необходими продукти за пълнежа:

  • 1  портокал ( настъргана кора и сок)

  • 125 г кафява пудра захар

  • 125 мл ром

  • 250 г едри стафиди

  • 125 г дребни стафиди

  • 1  ябълка

  • 70 г масло

  • 30 г захаросани лимонови корички

  • 0.5 ч.л. канела

  • смляно индийско орехче

  •  млян бахар

 

За тестото:

  • 140 г студено масло

  • 225 г брашно

  • 50 г фино смлени бадеми

  • 50 г захар

  • 1  жълтък

  • 1 с.л. студена водa

 

Начин на приготвяне:

  1. Пълнежът за тези малки изкушения се прави предварително (около 5 дни) и се съхранява в стъклен буркан, в хладилник.
    В тенджера се слагат захарта и рома, малко сок и настъргана кора от един портокал. Бърка се, докато захарта се разтопи.
    След това, нарязват се едрите стафиди и захаросаната лимонова кора на дребно. Щом сместа заври, се отмества от огъня и се добавят маслото и подправките. Ябълката се бели и заедно с малките стафиди се нарязва. Всичко се смесва и охлажда в буркан за 5 дни.
     

  2. Когато вече сме готови да пристъпим към самите пайчета, се започва с тестото. За него, директно на плота, се смесват брашното, смлените бадеми и захарта. Прави се кладенче и в него се слагат жълтъка, студената вода и маслото на парченца. Меси се до гладко тесто. Тестото се увива в прозрачно фолио и се оставя за 30 минути в хладилник. 

     
  3. Готовото тесто се разточва на тънко и нарязва на 10-12 кръгчета (малко по-големи от гнездата на форма за мъфини). Намазват се с масло гнездата на формата и се поставя по едно кръгче във всяко гнездо. За финал – тестото се надупчва.

    Идея: с остатъците от тестото може да се направи украса: омесва се наново, разточва се и с подходяща формичка се изрязват 10-12 звездички.
     
  4. Във всяко пайче се слага по 1 с.л. от пълнежа, после - звездичка от тестото върху пълнежа с леко притискане на краищата ѝ към стените на пайчето. Намазва се отгоре със смес от жълтък и малко течна сметана и се пече за 25 минути на 180 градуса.

    Готовите пайчета се поръсват с пудра захар докато са още топли. 

    Рецептата е много лесна и толкова подходяща за Коледа! Опитай я и ти! 
 

Отрий всичко нужно за перфектния десерт, тук>