Първи свободен час
Еклери
Еклери
Георги Димитров
Продукти:
Еклери :
» 1 чаена чаша вода
» 1 чаена чаша брашно
» 125 г краве масло
» 5 яйца
» ¼ чаена лъжичка сода бикарбонат
Крем:
» 2 яйца
» 0,5 л прясно мляко
» 1 чаена чаша захар
» 2 супени лъжици брашно
» 2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне:
Кипват се водата, маслото и содата и към тях се прибавя брашното, като бързо се бърка с ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА.
След като тази смес заври се измъква от огъня и се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. После последователно едно по едно се прибавят яйцата и се разбърква много добре след всяко едно яйце (САМО С ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА).
Върху намаслена тава или хартия за печене със шприц или лъжица се слага количество около 1/3 от желаната големина на еклерите. Пече се на 180-200°С 30-35 мин.
Когато изстинат еклерите се прави напречен страничен разрез и се пълнят с крема.
Евентуално отгоре се гарнират с шоколадова глазура (с вилица на хаотични лентички) или се поръсват с пудра захар.
Крем:
Яйцата се разбиват с половината от захарта, прибавят се брашното и ¼ от млякото. Останалото мляко се кипва с останалата захар. Яйчната смес се изсипва, бърка се непрекъснато, ври 2-3 мин. Крема се пълни студен.
Препоръчително е няколко часа да престоят преди консумация.
Да ви е сладко!
Георги Димитров
Продукти:
Еклери :
» 1 чаена чаша вода
» 1 чаена чаша брашно
» 125 г краве масло
» 5 яйца
» ¼ чаена лъжичка сода бикарбонат
Крем:
» 2 яйца
» 0,5 л прясно мляко
» 1 чаена чаша захар
» 2 супени лъжици брашно
» 2 пакетчета ванилия
Начин на приготвяне:
Кипват се водата, маслото и содата и към тях се прибавя брашното, като бързо се бърка с ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА.
След като тази смес заври се измъква от огъня и се оставя да изстине, като от време на време се разбърква. После последователно едно по едно се прибавят яйцата и се разбърква много добре след всяко едно яйце (САМО С ДЪРВЕНА ЛЪЖИЦА).
Върху намаслена тава или хартия за печене със шприц или лъжица се слага количество около 1/3 от желаната големина на еклерите. Пече се на 180-200°С 30-35 мин.
Когато изстинат еклерите се прави напречен страничен разрез и се пълнят с крема.
Евентуално отгоре се гарнират с шоколадова глазура (с вилица на хаотични лентички) или се поръсват с пудра захар.
Крем:
Яйцата се разбиват с половината от захарта, прибавят се брашното и ¼ от млякото. Останалото мляко се кипва с останалата захар. Яйчната смес се изсипва, бърка се непрекъснато, ври 2-3 мин. Крема се пълни студен.
Препоръчително е няколко часа да престоят преди консумация.
Да ви е сладко!