Първи свободен час
Френска плодова пита с ябълки
Необходими продукти:
За тестото:
2 чаши брашно
½ лъжица сол
1 лъжица захар
12 лъжици масло
½ чаша студена вода
За ябълките:
4 ябълки
½ чаша захар
4 лъжици масло
½ чаша кайсиев конфитюр или сладко (без плодовете)
2 лъжици Калвадос, ром или вода
Начин на приготвяне:
Сложете брашното солта и захарта в блендер (или кухненски робот) и пуснете за няколко секунди, за да се стрият на прах.
Добавете маслото и пуснете още няколко пъти, маслото става на малки топчета.
Добавете водата и разбивайте до еднородна смес.
Когато е готово, го покрийте и сложете в хладилника за минимум 1 час.
Затоплете фурната на 200 градуса и подгответе тава като поставите хартия за печене на дъното.
Омесете тестото и го разточете. Сложете го да се пече.
През това време обелете ябълките. Разрежете ги на половинки и ги почистете от дръжките и семената. Нарежете ги на тънки филийки.
Подреждайте ябълките върху питата, като застъпвате крайчетата, докато я покриете цялата.
Поръсете отгоре със захар и сложете на няколко места парчета масло.
Печете 45 минути до 1 час, докато крайчетата на ябълките започват да стават кафяви.
Ако тестото е бухнало неравномерно с ножче го пробийте.
Когато питата е готова, смесете кайсиевия конфитюр с Калвадоса и поръсете ябълките със сместа.
Сервирайте топло или на стайна температура.
Източник: SuperNova.bg
Вижте още:
Празничен ябълков тарт от Бавария
Шоколадов тарт с мед и бадеми
Сладка пица с плодове