Кето тиквен пай
Необходими продукти за блата:
-
95 гр. бадемово брашно
-
40 гр. кокосово брашно
-
1/2 с.л. ксантанова гума
-
1/4 с.л. сол
-
100 гр. краве масло
-
55 гр. крема сирене
-
1 яйце
-
3-4 с.л. еритритол на прах
-
2 с.л. био ябълков оцет
Необходими продукти за пълнежа:
- 450 - 500 гр. тиква
-
3 яйца
-
60 - 70 гр. ериритол на прах
-
подправки - канела, индийско орехче, джинджифил
-
150 мл. течна сметана
-
2 с.л. ванилов екстракт
-
щипка сол
Начин на приготвяне:
- За блата може да използвате блендер или да работите с ръце и с помощта на шпатула. В купа се добавят всички сухи съставки: бадемовото брашно, кокосовото брашно, ксантановата гума и солта. Разбъркават се добре.
-
След което се добавя разтопеното масло, крема сиренето, което трябва да е на стайна температура и яйцето, леко разбито заедно с ябълковия оцет. Разбърква се енергично, за да не стане сместа на бучки. Прибавя се еритритола на прах, разбърква отново и се добавя малко от ваниловата есенция.
-
Тестото се оформя на топка, завива се във фолио и се оставя в хладилник за поне 1 час. След това тестото се разстила между две хартии за печене, оформя се в кръг. Поставя се върху хартия за печене в избраната тавичка, в която ще се пече пая. Тестото не трябва да е прекалено тънко, крайщата му се притискат към стените на тавичката, за да се изсипе сместа за пая вътре без да се разлива.
-
След това се прибира във фризера за около 15 мин. Следва приготвянето на пълнежа за пая.
-
Според вкусовите предпочитания може да се използват около 400-500 гр. тиква, която предварително се сварява, като се сипва вода, колкото да покрие тиквата. Отнема около 30-40 мин, като тиквата се поверява с вилица дали е сварена добре. Оставя се около 15 мин. да се изцеди добре от излишната вода и да изстине.
-
През това време в купа се разбиват яйцата с миксер за около 4-5 мин., за да се получи сместа за пълнежа по-пухкава. Когато тиквата е изцедена и изстинала се пюрира. Пюрето от тиква се прибавя към яйцата, след това се добавят сметаната, подправките, еритритола на прах и ванилията. По желание може да се сложи по-малко количество от подсладителя, според сладостта на тиквата.
-
С миксер се разбъркват добре всички съставки, за да се получи пухкав, бледооранжев и много ароматен крем. Блатът се изважда от фризера, фурната се включва на 200 градуса. Сместа се изсипва върху блата и се разпределя равномерно. Паят се пече за около 50-60 мин. Проверява се с клечка дали е готов или докато придобие златистокафяв цвят.
-
Оставя се да изстине напълно, декорира се по желание, в случая - с орехи и сметана.
Намерете още КЕТО продукти, ТУК>