Първи свободен час
Шоколадови кексчета с ягоди
Порции: 6 броя
Време за приготвяне: 15 минути
Време за готвене: 30 минути
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За кексчетата:
» 1 чаша брашно + още за поръсване
» 1/3 чаша захар
» 2 лъжици какао
» ¾ ч. лъжица сода за хляб
» ¼ ч. лъжица сол
» 4 лъжици студено масло, нарязано на кубчета
» 100 гр млечен шоколад, настърган
» 2 яйца
» ¼ чаша бита сметана
» 1 ванилия
» Захар за поръсване
За топинга:
» 3 чаши ягоди (малини)
» ¼ чаша захар
» 1 чаша бита сметана
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Затоплете фурната на 200 градуса.
Сложете хартия за печене в тавата.
Смесете брашното, захарта, какаото, содата и солта в голяма купа. Добавете маслото и с пръсти омесете добре. Добавете шоколада.
Смесете 1 яйце със сметаната и ванилията. Добавяйте към тестото като месите с лъжица. Получава се сухо тесто.
Направете си място за разточване и го поръсете с брашно. Разточете тестото с дебелина около 2 см. Отрежете 5 кръгчета с помощта на чаша или форма за бисквити. Останалото тесто използвайте, за да оформите последното кръгче.
Подредете кръгчетата в тавата и сложете в хладилника за 20 минути.
Междувременно разбийте другото яйце и намажете с него кексчетата. Поръсете със захар. Печете до готовност (около 20 минути). Оставете да се охладят.
Важно е да се използват сезонни продукти. Има и хубави замразени плодове, но ако има пресни малини - заменете с тях.
Направете топинга. Сложете половината ягоди/малини и половината захар в купа и нежно разбъркайте, за да полепне захарта. Оставете настрана.
Другата половина от ягодите/малините и захарта сложете в тенджерка. Гответе на ниска температура като мачкате с вилица до получаване на пюре (около 10 минути).
Разбийте сметаната с миксер, докато се втвърди и добавете към ягодовото/малиновото пюре.
Отрежете кексчетата на половинки. Сложете от ягодовия крем по средата и добавете от ягодите/малините със захар. Захлупете ги и отгоре сложете още от крема и украсете с ягоди/малини със захар.
Пазарувай всичко за любимите си десерти ТУК