Първи свободен час
Торта Колибри
Време за приготвяне: 2 часа
Порции: 10/12
Необходими продукти:
- Масло
- 2 ¾ чаша брашно + допълнително за поръсване
- 1 чаша орехови ядки
- 3 банана, нарязани на ситно
- ½ чаша пресен ананас, нарязан на ситно
- 1 ч. лъжица канела
- ½ ч. лъжица индийско орехче
- 1 ¼ ч. лъжица сода за хляб
- ½ ч. лъжица сол
- 3 яйца на стайна температура
- 1 ¾ чаша захар
- 1 чаша олио
За глазурата:
- 2 пакетчета крема сирене на стайна температура
- 12 лъжици https://www.supermag.bg/food_products/mlechni-produkti/maslo-margarin-i-dr/krave-maslo-Deutsche-Markenbutter-250gr на стайна температура
- 2 чаши пудра захар
- 1 лъжица лимонова кора, настъргана
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса.
Намажете форма за торта с масло, сложете хартия за печене, отново намажете с масло и поръсете с брашно. Разстелете ореховите ядки върху хартията и печете до златисто. Оставете ги да изстинат и ги нарежете на едро.
В малка купа смесете бананите, ананаса и ½ ч. чаша брашно.
Смесете останалото брашно (2 ¼ чаши) с канелата, индийското орехче, содата и солта.
Отделно разбийте яйцата със захарта. Постепенно добавете олиото. Постепенно добавете и сместа с брашното и орехите. Изсипете във формата за торта и печете до готовност (50-55 минути). Оставете да се охлади 20 минути. Разделете блата на 2.
Направете глазурата:
Разбийте крема сиренето с миксер и добавете маслото. Разбийте много добре, докато се комбинират. Пресейте пудрата захар и добавете към крема. Разбийте добре. Добавете лимоновата кора и ванилията и разбивайте, докато стане пухкав крем.
Сложете единия блат върху поставка за торта и намажете с крем. Сложете другия блат и покрийте цялата торта с крем – отгоре и отстрани.
Supermag.bg
Вижте още:
Черешов чийзкейк
Торта с моркови
Шоколадов тарт с мед и бадеми