Първи свободен час
Супа от червена леща (Турция)
Лесна за приготвяне, хранителна и с класически вкус.
Необходими продукти:
- 1 1/3 ч. чаша червена леща
- 7 чаши зеленчуков бульон
- 1 голяма глава кромид лук, нарязан на ситно
- 1 голям морков, нарязан на кубчета
- 4 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 2 лъжици доматена паста
- 1 ч. лъжица кимион
- Лют червен пипер на вкус
- Сол на вкус
- Свежи лимонови резенки или прясна мента за гарниране
Начин на приготвяне:
В голяма тенджера сипете бульона и добавете лещата, лука, моркова, чесъна, доматеното пюре, кимиона и червения пипер и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри, докато зеленчуците и лещата омекнат (около 25 минути).
Използвайте блендер, за да направите супата кремообразна, без да става на пюре. Добавете сол и гарнирайте с лимон или мента по желание.
---------
Вижте още:
Картофена крем супа с праз
Морковена супа
Супа с тиква и гъби