Първи свободен час
Френска лучена супа
Порции: 6-8
Време за приготвяне: 30 минути
Време за готвене: 45 минути
Необходими продукти:
» 8 глави кромид лук, нарязани на парчета
» 2 скилиди чесън, нарязани на ситно
» ½ чаша зехтин
» 2 лъжици брашно
» 8 чаши телешки бульон
» ¼ чаша сухо бяло вино
» ½ чаена лъжичка мащерка (суха)
» 1 дафинов лист
» Сол
» Пипер
» 1 франзела
» 2 чаши настъргано твърдо сирене (Грюер, Пармезан, кашкавал или др.)
» Масло
Начин на приготвяне:
Задушете лука и чесъна до златисто в зехтина на ниска температура. Поръсете с брашното и гответе още няколко минути, докато брашното също придобие златист отенък.
Добавете бульона и виното и оставете да заври. Добавете мащерката и дафиновия лист. Намалете температурата и оставете да се готви 20 минути. Добавете сол и пипер на вкус.
Нарежете франзелата на филийки и ги намажете с масло от двете страни. Запечете ги в тиган до златисто.
Разпределете супата в купички, издръжливи на високи температури. Сложете от филийки във всяка от тях и поръсете със сирене. Покрийте всяка купичка с фолио за печене и сложете във фурната на 200 градуса за 5 минути.
SuperMag
Снимка: Flickr