Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

4 рецепти с мляко

 Възрастните хора се нуждаят от достатъчно количество сън. Въпреки това сънят се променя с възрастта, а неспокойният и развален сън е нормална част от стареенето. Топлото мляко може да предизвика приятно заспиване, така че насърчавайте вашите любими възрастни роднини и приятели да пият редовно мляко през деня или преди лягане, за да подобрят качеството на съня си. 




Юфка с прясно мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

юфка - 200 г домашна

прясно мляко - 1 л

масло - 100 г

захар - 2 ч.ч.

яйца - 3 бр.

ванилии – 2

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесете около 600 мл от млякото с маслото и захарта и загрейте до точката на кипене.

Добавете юфката и разбъркайте внимателно. Междувременно разбийте яйцата и ги смесете с останалото мляко и ванилията.

Добавете ги към останалите продукти, разбъркайте и пресипете в подходяща тава.

Печете ястието до готовност (около 30 минути) в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Кускус с прясно мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

вода - 1, 5 литра

кускус - 1 пакет

прясно мляко - 2, 5 литра сварено

сол - на вкус

масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Слага се водата за заври. Добавя се кускусът и се оставя да заври около 10 мин.

Добавя се прясното мляко и пак се оставя да ври още 10 мин. Ако е необходимо се долива още малко вода.

След като се вдигне от огън се добавя масло и разбърква добре. Има подобна рецепта с ориз, но с кускус като че ли повече ми харесва.

Забулени яйца в прясно мляко

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

яйца - 6 бр.

прясно мляко - 500 мл

червен пипер

сол

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Загряваме млякото в тенджерка и като се затопли леко, чупим яйцата вътре.

Не е важно те да остават цели. Овкусяваме със червен пипер и сол и чакаме да се сготвят яйцата.

Внимайте, млякото завира бързо и може да кипне, разбърквайте леко.

Като яйцата са се сготвили, дърпате настрана тенджерата и сервирате аламинута.

Това е детски спомен, рецепта от моята баба, коятто е много различна и вкусна.

И една резепта бонус за това как да си направите козе сирене.

Домашно сирене от козе мляко със саламура от сол и лимонтозу

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 10  порции

6 л. козе мляко

36 капки мая за сирене

Сол

За саламурата:

1/2 ч.ч. сол

5 г лимонтузу

1 л. Вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Козето прясно (6 л.) мляко се загрява. Добавя се маята (36 капки) и се разбърква. Тенджерата се похлупва и се оставя за 1 час и половина.

Прехвърля се в тензух и краищата се връзват. Оставя се да се отцежда. Вързопът се слага в съд под наклон. Притиска се с тежест и сиренето се оставя да стегне.

Приготвя се саламура, като 1 л вода се кипва. Добавят се солта и лимонтузуто.

Готовото сирене се нарязва и се посолява. Съхранява се в саламурата.

 

Supermag

Вижте още:

 

Ползите от млякото за възрастните хора