4 рецепти с мляко
Възрастните хора се нуждаят от достатъчно количество сън. Въпреки това сънят се променя с възрастта, а неспокойният и развален сън е нормална част от стареенето. Топлото мляко може да предизвика приятно заспиване, така че насърчавайте вашите любими възрастни роднини и приятели да пият редовно мляко през деня или преди лягане, за да подобрят качеството на съня си.
Юфка с прясно мляко
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
юфка - 200 г домашна
прясно мляко - 1 л
масло - 100 г
захар - 2 ч.ч.
яйца - 3 бр.
ванилии – 2
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесете около 600 мл от млякото с маслото и захарта и загрейте до точката на кипене.
Добавете юфката и разбъркайте внимателно. Междувременно разбийте яйцата и ги смесете с останалото мляко и ванилията.
Добавете ги към останалите продукти, разбъркайте и пресипете в подходяща тава.
Печете ястието до готовност (около 30 минути) в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Кускус с прясно мляко
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
вода - 1, 5 литра
кускус - 1 пакет
прясно мляко - 2, 5 литра сварено
сол - на вкус
масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Слага се водата за заври. Добавя се кускусът и се оставя да заври около 10 мин.
Добавя се прясното мляко и пак се оставя да ври още 10 мин. Ако е необходимо се долива още малко вода.
След като се вдигне от огън се добавя масло и разбърква добре. Има подобна рецепта с ориз, но с кускус като че ли повече ми харесва.
Забулени яйца в прясно мляко
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
яйца - 6 бр.
прясно мляко - 500 мл
червен пипер
сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Загряваме млякото в тенджерка и като се затопли леко, чупим яйцата вътре.
Не е важно те да остават цели. Овкусяваме със червен пипер и сол и чакаме да се сготвят яйцата.
Внимайте, млякото завира бързо и може да кипне, разбърквайте леко.
Като яйцата са се сготвили, дърпате настрана тенджерата и сервирате аламинута.
Това е детски спомен, рецепта от моята баба, коятто е много различна и вкусна.
И една резепта бонус за това как да си направите козе сирене.
Домашно сирене от козе мляко със саламура от сол и лимонтозу
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ за 10 порции
6 л. козе мляко
36 капки мая за сирене
За саламурата:
1/2 ч.ч. сол
5 г лимонтузу
1 л. Вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Козето прясно (6 л.) мляко се загрява. Добавя се маята (36 капки) и се разбърква. Тенджерата се похлупва и се оставя за 1 час и половина.
Прехвърля се в тензух и краищата се връзват. Оставя се да се отцежда. Вързопът се слага в съд под наклон. Притиска се с тежест и сиренето се оставя да стегне.
Приготвя се саламура, като 1 л вода се кипва. Добавят се солта и лимонтузуто.
Готовото сирене се нарязва и се посолява. Съхранява се в саламурата.
Supermag
Вижте още:
Ползите от млякото за възрастните хора