Първи свободен час

Лучник

Лучник
Представяме Ви любимото ми ястие от детството приготвяно от моята баба в с. Срацимир - Северозападна България.
Естествено разликата е огромна, т.к. там баба ми го печеше в глинени съдове които ги зариваше с жарава. Но ето го приспособен към нашите условия, даже и малко по-здравословен, като съм смесил бяло с пълнозърнесто брашно, поради което не е и толкова бухнал.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200гр пълнозърнесто брашно
- 250-300гр бяло брашно
- 7гр суха мая
- 250мл топла вода
- 2-3 супени лъжици зехтин
- 1ч.л. сол
- 1ч.л. захар
За пълнежа:
- 4-5 сухи червени чушки /капия/
- 2 стръка праз
- две глави лук кромид
- 1 червена чушка капия

Начин на приготвяне:
Тестото:
Пресява се брашното в купа. По средата се оформя кладенче и в него се изсипва топлата вода с предварително разтворена в нея мая. Добавят се и захарта, солта и зехтина.
Меси се до получаване на меко тесто.
Поставя се в намазнена със зехтин купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса - около един час

Плънката:
Нарязват се на ситно всички зеленчуци. Сухите чушки много удобно се режат с ножица
В малко зехтин се задушават всички зеленчуци до омекване. Поръсват се със сол и накрая се добавя малко червен пипер за около 1мин.

Втасалото тесто изсипете на работния плот. Разделете го на 2 части, като едната е малко по-голяма от другата. По-голямата разточете или разтеглете с ръце с диаметър по-голям от диаметърът на тавата Ви.
Поставете я в намазнена тава, като краищата излизат извън тавата.
Разпределете равномерно върху нея плънката.

Разточете другото тесто с диаметър на тавата и внимателно го разпънете върху плънката.
Прехвърлете краищата на долната кора върху лучника като ги натиснете добре с вилица.
Можете на десетина места да направите дупки с вилица.
Поръсете отгоре с малко зехтин
Печете на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути.
Готовият лучник го напръскайте с вода и го оставете покрит с кърпа 15-20 минути.

Невероятна комбинация с червено вино