Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Лучник


Лучник

Представяме Ви любимото ми ястие от детството приготвяно от моята баба в с. Срацимир - Северозападна България.
Естествено разликата е огромна, т.к. там баба ми го печеше в глинени съдове които ги зариваше с жарава. Но ето го приспособен към нашите условия, даже и малко по-здравословен, като съм смесил бяло с пълнозърнесто брашно, поради което не е и толкова бухнал.

Необходими продукти:

За тестото:
  • 7гр суха мая
  • 250мл топла вода

За пълнежа:
  • 4-5 сухи червени чушки /капия/
  • 1 червена чушка капия


Начин на приготвяне:

Тестото:
Пресява се брашното в купа. По средата се оформя кладенче и в него се изсипва топлата вода с предварително разтворена в нея мая. Добавят се и захарта, солта и зехтина.
Меси се до получаване на меко тесто.
Поставя се в намазнена със зехтин купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса - около един час




Плънката:
Нарязват се на ситно всички зеленчуци. Сухите чушки много удобно се режат с ножица
В малко зехтин се задушават всички зеленчуци до омекване. Поръсват се със сол и накрая се добавя малко червен пипер за около 1мин.




Втасалото тесто изсипете на работния плот. Разделете го на 2 части, като едната е малко по-голяма от другата. По-голямата разточете или разтеглете с ръце с диаметър по-голям от диаметърът на тавата Ви.
Поставете я в намазнена тава, като краищата излизат извън тавата.
Разпределете равномерно върху нея плънката.



Разточете другото тесто с диаметър на тавата и внимателно го разпънете върху плънката.
Прехвърлете краищата на долната кора върху лучника като ги натиснете добре с вилица.
Можете на десетина места да направите дупки с вилица.
Поръсете отгоре с малко зехтин

Печете на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути.
Готовият лучник го напръскайте с вода и го оставете покрит с кърпа 15-20 минути.



Невероятна комбинация с червено вино