Аромат на топла пърленка
Толкова много обичаме този вид хляб...
Дали защото сме българи и някак ни е “в кръвта” да обичаме да си похапваме хляб, но факт, че пърленките са голям хит в ресторантите. Вече, като че ли, не е модерно да се яде “филия хляб”, пък и не е толкова вкусно. Днес ще ти разкрием рецептата за пърленки, които да си направиш бързо и лесно вкъщи.
Необходими продукти:
-
450 г брашно
-
270 мл хладка вода
-
20 г прясна мая
-
1 ч.л. сол
-
1 ч.л. захар
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разтваряш маята във вода, добавяш солта, захарта и разбъркваш. Лека по-лека добавяш брашното и накрая омесваш меко и еластично брашно.
2. Оставяш тестото в голяма купа, като го намазняваш със зехтин и покриваш с прозрачно фолио, за да втаса. Нека удвои обема си.
3. Готовото тесто оформяш на топчици, като всяка една от тях разстилаш с ръце, като се стараеш да ги направиш в подходяща за пърленка форма.
4. По средата правиш дупки с вилица и ги намазваш със зехтин.
5. Печем на скара или на горещ незалепващ тиган.
Остава само да решиш в комбинация с какво ще си ги хапнеш и с кого ще ги споделиш.