Първи свободен час
Ароматни питки с розмарин
Необходимо време: 4 часа
Количество: за 4 хлебчета
Необходими продукти:
• 1 пакет суха мая
• 2 ч. лъжици захар
• 2 лъжици зехтин + допълнително за тавата
• 2 ½ чаши брашно + допълнително при месене
• 2 лъжици сух розмарин
• 1 ч. лъжица сол
• Черен пипер
Начин на приготвяне:
Накиснете маята и захарта в голяма купа в ¼ чаша топла вода и оставете около 5 минути.
Добавете 1 лъжица зехтин, брашното, 1 ½ лъжици розмарин, солта и ¾ чаша топла вода. Бъркайте, докато се оформи тесто.
Извадете от купата и месете върху набрашнена повърхност, докато тестото стане гладко и еластично.
Намажете голяма купа със зехтин, сложете тестото, покрийте с фолио и оставете да втасва на стайна температура около 2 часа.
Намажете тавата за печене със зехтин.
Извадете тестото и месете пак върху набрашнена повърхност. Разделете го на 4 и ги оформете като питки. Сложете ги в тавите за печене и оставете да втасва още около 2 часа.
Затоплете фурната на 200 градуса.
Печете по 10 минути, мажете със зехтин, поръсвате със сол и розмарин и връщате във фурната. Печете до златисто.
Сервира се със зехтин, подправен с черен пипер.
Supermag.bg
Вижте още:
Ароматни хлебчета
Пълнозърнест хляб
Италиански хляб
Картофен хляб