Първи свободен час
Кейк с цитрусова глазура
Необходими продукти:
За кейка:
• ¾ чаша масло на стайна температура
• ¾ чаша захар
• 3 яйца на стайна температура
• 1 ½ чаша брашно
• ¾ ч. лъжица бакпулвер
• ¼ ч. лъжица сол
• 1/3 чаша прясно мляко на стайна температура
• 1 ванилия
• Кората на ½ лимон, фино настъргана
• Сладолед или за сервиране (по желание)
За глазурата:
• 2 лъжици прясно изцеден портокалов сок
• Кората от ½ портокал, фино настъргана
• ¾ чаша пудра захар, пресята
(Всичко се смесва.)
Начин на приготвяне:
Затоплете фурната на 180 градуса.
Намажете формата за кейк с мазнина и поръсете с брашно.
Смесете брашното, солта и бакпулвера и оставете настрана.
Смесете яйцата, млякото, ванилията и портокаловите кори и оставете настрана.
С миксер смесете маслото със захарта много добре. Към тази смес добавете половината от мократа смес и половината от сухата. Смесете добре. Добавете останалото от мократа и останалото от сухата смес. Отново смесете добре.
Печете около 50-60 минути и пробвайте с клечка за зъби. Кейкът трябва да е златист на цвят и леко напукан отгоре.
Оставете да се охлади за около 10 минути и извадете от формата за печене. Оставете да изстине напълно. Намажете с глазурата и сервирайте със сладолед.
Supermag
Вижте още:
Ябълков кейк с хрупкава глазура и топинг с кафява захар
Портокалови сладки с боровинки
Бананов хляб