Коледен кейк със сушени плодове и сос с уиски
Продукти за сиропа:
- 1 чаша захар
- 1 чаша вода
- 1 ½ лъжици лимонова кора
- 2 лъжици лимонов сок
Продукти за кейка:
- 250 г сушени плодове по избор (боровинки, кайсии, череши, стафиди)
- 250 г масло
- 1 чаша захар
- 4 яйца
- ½ чаша ликьор
- 2 чаши брашно
- 1 ч. лъжица бакпулвер
- щипка сол
- щипка канела
- щипка индийско орехче
- ½ чаша филирани бадеми
- ½ чаша лешници
- ½ чаша орехи
- ¼ чаша бърбън
Начин на приготвяне:
1. Направете сиропа като разтворите захарта във водата на средна температура на котлона. Добавете лимоновите кори и лимоновия сок и оставете да заври. Варете 2 минути.
2. Сложете изсушените плодове в купа. Добавете сиропа. Оставете 5 минути, прецедете и запазете сиропа.
3. Разбъркайте маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно, като разбърквате добре след всяко. Добавете ¼ чаша ликьор и отново разбъркайте.
4. Смесете отделно брашното с бакпулвера, солта, канелата и индийското орехче. Добавяйте по малко от тази смес към сместа с маслото и бъркайте.
5. Добавете плодовете и ядките и разбъркайте.
6. Затоплете фурната на 200 градуса.
7. Намажете формата за кекс с масло. Сипете сместа и печете до златисто.
8. Извадете от фурната и оставете 20 минути. Извадете кейка от формата и оставете да се охлади. С клечка за зъби го надупчете.
10. Сложете го в пластмасов плик и го оставете 3-4 дни, като периодично го пръскате с още сироп. Този кейк обикновено се приготвя 3 седмици, преди Коледа. Сервира се със сос с уиски.
За сиропа с уиски:
- 3 чаши бита сметана
- ½ чаша бърбън (уиски)
- ½ чаша захар
- ¼ чаша нишесте
Начин на приготвяне:
1. Смесете 2 ¾ чаши сметана с бърбъна на средна температура. Добавете захарта и оставете, докато се разтопи.
2. В малка купа смесете останалата сметана с нишестето. Добавете към сметановата смес и бъркайте на котлона около 5 минути.
Сервирайте топлия сос с кейка.
Отрий всичко нужно за перфектния десерт, тук>