Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Пълнозърнест хляб



Необходими продукти:

  • 3 ½ чаши пълнозърнесто брашно
  • 2 пакетчета суха мая
  • 3 чаши топла вода
  • 1/3 чаша мед
  • 1 лъжица сол
  • 1/3 чаша мед
  • 2 лъжици разтопено масло





Начин на приготвяне:

В голяма купа смесете топлата вода, маята и 1/3 чаша мед. Постепенно добавяйте 5-те чаши бяло брашно и месете до еднородна смес. Оставете настрана за 30 минути или докато бухне.

В друга купа смесете 3-те лъжици масло с другата 1/3 чаша мед и солта. Добавете към тестото с бяло брашно. Извадете върху дъска за месене. Постепенно добавяйте пълнозърнестото брашно и месете, докато тестото спре да лепне. Сложете тестото в купа, намазана с олио и обърнете, за да се намазни цялата му повърхност. Покрийте с кърпа и оставете в топло помещение, за да бухне.

Разделете тестото на три и го разпределете в тава за хляб. Оставете отново да бухне.

Печете на 180 градуса за 25 – 30 минути.

Когато извадите хляба от фурната го намажете с останалото разтопено масло.