Първи свободен час
Пълнозърнест хляб
Необходими продукти:
- 5 чаши бяло брашно
- 3 ½ чаши пълнозърнесто брашно
- 2 пакетчета суха мая
- 3 чаши топла вода
- 1/3 чаша мед
- 3 лъжици разтопено масло
- 1 лъжица сол
- 1/3 чаша мед
- 2 лъжици разтопено масло
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете топлата вода, маята и 1/3 чаша мед. Постепенно добавяйте 5-те чаши бяло брашно и месете до еднородна смес. Оставете настрана за 30 минути или докато бухне.
В друга купа смесете 3-те лъжици масло с другата 1/3 чаша мед и солта. Добавете към тестото с бяло брашно. Извадете върху дъска за месене. Постепенно добавяйте пълнозърнестото брашно и месете, докато тестото спре да лепне. Сложете тестото в купа, намазана с олио и обърнете, за да се намазни цялата му повърхност. Покрийте с кърпа и оставете в топло помещение, за да бухне.
Разделете тестото на три и го разпределете в тава за хляб. Оставете отново да бухне.
Печете на 180 градуса за 25 – 30 минути.
Когато извадите хляба от фурната го намажете с останалото разтопено масло.