Рецепта за великденски козунак без месене
Козунакът е задължителен за великденската трапеза и всички го обичаме.
Знаем, че козунак не се прави никак лесно – трябва много месене и майсторлък.
Но все отнякъде се започва, нали?
Намерихме лесна рецепта за козунак без месене и ти предлагаме да започнеш с нея. Рецептата е идеална и за онези дами, които искат домашно приготвен козунак, но времето ги притиска.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
· 1/2 кг брашно
· 1/2 кубче мая (40 г)
· 3 яйца
· 150 г захар
· 125 г прясно мляко
· 125 г разтопено краве масло
· 25 г вода за маята
· 25 мл ром или коняк
· 15 г настъргана кора от по-голям лимон
ПРОДУКТИ ЗА ПЛЪНКАТА:
· 1/2 ч.ч. натрошени на по-дребно орехи
· 1 с.л. захар
· 1 с.л. какао на прах
· стафиди
· 1 с.л. прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
- Първата стъпка от рецептата за козунак без месене е подготоката на маята. В купичка слагаме топла (но не вряла вода) и разбъркваме 2 супени лъжици от брашното, солта, 1 супена лъжица захар и маята. Оставяме на страна, за да се активира маята, а междувременно пресяваме брашното. Разбиваме яйцата, които е важно да са на стайна температура.
- Разтапяме маслото.
- След като сместа с маята набъбне и удвои обема си, добавте към нея затоплено прясно мляко, разбитите със захарта яйца и разтопеното краве масло и разбъркваме.
- Добавяме рома и коричките лимон, при непрекъснато бъркане добавяме и брашното, като разбъркваме с дървена лъжица.
- След като разбъркаме добре, покриваме купата с фолио или памучна кърпа и оставяме да втаса на топло, докато удвои или утрои обема си. Важно: получава се много рядко тесто, не добавяме повече брашно.
- Сместа е достатъчна за два козунака без месене.
- В отделен съд приготвяме плънката,като тя може да бъде заменена с локум.
- Намазваме форми за кекс с олио, след което изсипете 1/2 от сместа в тях, добавяме от плънката и останалата част от сместа за козунак. Оставяме отново да втасва. След като удвои обема си, намазваме с жълтък разбит с 1-2 супени лъжици прясно мляко, нареждаме орехи и поръсваме със леко влажна захар.
Плънката можеш да направиш изцяло по твой вкус. Ако не обичаш орехи, може да сложиш други ядки – хубаво става и с бадеми. Можеш да сложиш също локум, шоколад, сладко или мармалад.
Разгледай ще от нашите SUPER рецепти за бисквити и сладки, хляб и кейк ТУК>