Първи свободен час

Трицветен кекс
Трицветен кекс
Зорница Христова

Необходими продукти:
» 7 яйца
» 1 1/2 ч.ч. захар
» 1 1/2 ч.ч. брашно
» 1 ч.лъж. сода
» 8 суп.лъж. олио
» 1-2 суп.лъж. какао
Начин на приготвяне:
Правим три смеси
1 смес: Разбиваме 4 жълтъка и 3 цели яйца + 1 ч.ч. захар + 8 суп. лъж. олио + 1 ч.ч. брашно, смесено със содата. Разделя се на две части, като едната е малко повече от другата.
2 смес: Към по-малкото смес прибавяме какаото и разбъркваме.
3 смес: Разбиваме 4 белтъка на сняг и прибавяме 1/2 ч.ч. захар + 1/2 ч.ч. брашно.
Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Разпределяме я равномерно с лъжица.
Изсипваме първо кафявата, после бялата смес като върху бялото поръсваме с цедка сухо какао да покрие навсякъде. В бялата смес може да се сложат по желание нарязани ядки - орехи, бадеми, лешници /по избор/.
Най-отгоре върху сухото какао изсипваме жълтата смес.
Печем в предварително загрята фурна до 100-150 градуса около 30-35 мин.
Като се изпече изваждаме, престоява 5 мин. и обръщаме в поднос.
Пожелание се наръсва с пудра захар докато е топъл за да полепне.
Добър апетит!
Този кекс знам от моята майка .Много е вкусен и ефектен.Често го приготвям в къщи в почивните дни и когато идват приятелки на кафе. Подходящ е за както за сутрешна, така и за следобедна закуска. Консумира се по желание с кафе, сок, мляко, капучино. Изборът е ваш.
Зорница Христова

Необходими продукти:
» 7 яйца
» 1 1/2 ч.ч. захар
» 1 1/2 ч.ч. брашно
» 1 ч.лъж. сода
» 8 суп.лъж. олио
» 1-2 суп.лъж. какао
![]() |
Начин на приготвяне:
Правим три смеси
1 смес: Разбиваме 4 жълтъка и 3 цели яйца + 1 ч.ч. захар + 8 суп. лъж. олио + 1 ч.ч. брашно, смесено със содата. Разделя се на две части, като едната е малко повече от другата.
2 смес: Към по-малкото смес прибавяме какаото и разбъркваме.
3 смес: Разбиваме 4 белтъка на сняг и прибавяме 1/2 ч.ч. захар + 1/2 ч.ч. брашно.
Изсипваме сместа в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Разпределяме я равномерно с лъжица.
Изсипваме първо кафявата, после бялата смес като върху бялото поръсваме с цедка сухо какао да покрие навсякъде. В бялата смес може да се сложат по желание нарязани ядки - орехи, бадеми, лешници /по избор/.
Най-отгоре върху сухото какао изсипваме жълтата смес.
Печем в предварително загрята фурна до 100-150 градуса около 30-35 мин.
Като се изпече изваждаме, престоява 5 мин. и обръщаме в поднос.
Пожелание се наръсва с пудра захар докато е топъл за да полепне.
Добър апетит!
Този кекс знам от моята майка .Много е вкусен и ефектен.Често го приготвям в къщи в почивните дни и когато идват приятелки на кафе. Подходящ е за както за сутрешна, така и за следобедна закуска. Консумира се по желание с кафе, сок, мляко, капучино. Изборът е ваш.