Първи свободен час

Патикник (тиктатник или летен пататник)
Патикник (тиктатник или летен пататник)
от Виктория Узунова

Пататникът е едно от прословутите ястия в българската национална кухня (макар и всъщност много от считаните за традиционни български ястия са всъщност доста млади и „вносни”), което всеки прави по свой начин. В рамките на една седмица в Родопите ми сервираха поне три коренно различни ястия с това име.
Както името подсказва, единственото общо между тях беше участието на картофи сред съставките. У нас се настани вариант на първия пататник, който опитахме преди 15 години – нещо като баница с картофен пълнеж. Предвид вече известната ми любов към тиквичките сигурно няма да се изненадате, че един ден, с половин купа настъргани тиквички пред мен (остатък от надценено количество за телешки кюфтета с тиквички), реших малко да разнообразя познатия пататник. И така:
Необходими продукти:
» 6 фини точени кори
» Около 400 грама сурови картофи, обелени и настъргани
» Малко зехтин (или мазнина по избор)
» Една средна тиквичка, обелена и настъргана; леко посолена престоява половин час и се отцежда от водата
» Ако тиквичката е много сочна – лъжица галета или брашно или натрошена филия хляб
» Пресен джоджен, копър, чесън и лук (обичаме зеленината, затова аз слагам по една връзка джоджен, копър и лук и поне два стръка чесън, лукът и чесънът може да са от по-нежните сортове (или див лук, левурда), може и няколко листа киселец, но ако не обичате, намалете според вкуса)
» Червен (или натрошена сушена чушка, може и люта, ако обичате люто) и черен пипер на вкус
» (поне) 2 яйца (ако не сложите яйца, патикникът е по-диетичен, но трошлив)
» Около 200 грама бяло саламурено сирене (краве, овче, козе, биволско)
Начин на приготвяне:
В тенджера със загрятата мазнина се задушават леко настърганите картофи. Добавят се нарязаните зеленини и се разбърква. Добавя се червен пипер, сол (ако е необходимо, тъй като вече има сол в тиквичката) и черен пипер. Накрая се разбърква настърганата тиквичка и се сваля от котлона. Добавя се галетата (брашното, хлябът). Оставя се да изстине и се разбъркват яйцата и сиренето.
В намазана с масло тавичка се поставя една кора. С помощта на четка кората се намазва с разтопено масло. Поставя се втората кора, намазва се с разтопено масло с помощта на четката и се разстила третата кора.
Приготвеният пълнеж се разпределя равномерно и корите се завиват върху него. Поставя се четвъртата кора, намазва се с разтопено масло с помощта на четката и се разстила петата кора, също се намазва и накрая се завива с четвъртата така, че пълнежът да е добре и плътно „увит” в корите. Пече се около 20 минути в загрята фурна при 200 градуса.
Да ви е сладко!
Тъй като на вид патикникът не се отличава от тиквобаницата, която вече ви показах, вместо него прилагам снимка на няколко тиквички. Под доста опростеното наименование (на български този прекрасен зеленчук дори няма собствено име, а го е заел от тиквата!) се крие изумително разнообразие от вкусове, аромати и форми, което никога няма да ви разочарова и винаги дава възможност да се изпробват нови идеи!
от Виктория Узунова

Пататникът е едно от прословутите ястия в българската национална кухня (макар и всъщност много от считаните за традиционни български ястия са всъщност доста млади и „вносни”), което всеки прави по свой начин. В рамките на една седмица в Родопите ми сервираха поне три коренно различни ястия с това име.
Както името подсказва, единственото общо между тях беше участието на картофи сред съставките. У нас се настани вариант на първия пататник, който опитахме преди 15 години – нещо като баница с картофен пълнеж. Предвид вече известната ми любов към тиквичките сигурно няма да се изненадате, че един ден, с половин купа настъргани тиквички пред мен (остатък от надценено количество за телешки кюфтета с тиквички), реших малко да разнообразя познатия пататник. И така:
Необходими продукти:
» 6 фини точени кори
» Около 400 грама сурови картофи, обелени и настъргани
» Малко зехтин (или мазнина по избор)
» Една средна тиквичка, обелена и настъргана; леко посолена престоява половин час и се отцежда от водата
» Ако тиквичката е много сочна – лъжица галета или брашно или натрошена филия хляб
» Пресен джоджен, копър, чесън и лук (обичаме зеленината, затова аз слагам по една връзка джоджен, копър и лук и поне два стръка чесън, лукът и чесънът може да са от по-нежните сортове (или див лук, левурда), може и няколко листа киселец, но ако не обичате, намалете според вкуса)
» Червен (или натрошена сушена чушка, може и люта, ако обичате люто) и черен пипер на вкус
» (поне) 2 яйца (ако не сложите яйца, патикникът е по-диетичен, но трошлив)
» Около 200 грама бяло саламурено сирене (краве, овче, козе, биволско)
![]() |
Начин на приготвяне:
В тенджера със загрятата мазнина се задушават леко настърганите картофи. Добавят се нарязаните зеленини и се разбърква. Добавя се червен пипер, сол (ако е необходимо, тъй като вече има сол в тиквичката) и черен пипер. Накрая се разбърква настърганата тиквичка и се сваля от котлона. Добавя се галетата (брашното, хлябът). Оставя се да изстине и се разбъркват яйцата и сиренето.
В намазана с масло тавичка се поставя една кора. С помощта на четка кората се намазва с разтопено масло. Поставя се втората кора, намазва се с разтопено масло с помощта на четката и се разстила третата кора.
Приготвеният пълнеж се разпределя равномерно и корите се завиват върху него. Поставя се четвъртата кора, намазва се с разтопено масло с помощта на четката и се разстила петата кора, също се намазва и накрая се завива с четвъртата така, че пълнежът да е добре и плътно „увит” в корите. Пече се около 20 минути в загрята фурна при 200 градуса.
Да ви е сладко!
Тъй като на вид патикникът не се отличава от тиквобаницата, която вече ви показах, вместо него прилагам снимка на няколко тиквички. Под доста опростеното наименование (на български този прекрасен зеленчук дори няма собствено име, а го е заел от тиквата!) се крие изумително разнообразие от вкусове, аромати и форми, което никога няма да ви разочарова и винаги дава възможност да се изпробват нови идеи!