Първи свободен час
Пролетно ризото
Порции: 4-6
Необходими продукти:
• 2 лъжици масло
• 1 лъжица зехтин
• 1 стрък зелен лук, нарязан на ситно
• Сол
• Черен пипер
• 1 ½ чаша ориз
• ¾ чаша сухо бяло вино
• 6 чаши вода или топъл пилешки бульон
• Няколко аспержи
• 1 чаша замразен грах
• ¼ чаша настърган пармезан
Начин на приготвяне:
Сложете 1 лъжица масло и зехтина в голям тиган. Добавете ориза и гответе, докато ориза стане прозрачен. Добавете бялото вино и гответе, докато виното се попие от ориза.
Добавете 1 чаша вода (или пилешки бульон) и бъркайте, докато ориза я абсорбира. Така добавяйте и останалата вода, докато ориза е напълно сготвен (може да се нуждае и от по-малко количество).
Добавете аспержите и граха. Овкусете със сол и пипер. Когато граха е почти готов добавете лука. Гответе още няколко минути. Свалете от котлона и добавете 1 лъжица масло и настъргания пармезан.
Supermag.bg
Вижте още:
Ризото с гъби
Пиле с венец от ориз