Първи свободен час
Спанак със сирене в гювече
Необходими продукти:
» 1 пакет замразен спанак
» 35 гр. натрошено сирене
» 1 лъжица зехтин
» 4 стръка пресен лук
» 3 яйца
» 180 мл. течна сметана
» 1 лъжица галета
» 2 лъжици мента (може и суха)
» Сол
» Черен пипер
» Индийско орехче
Начин на приготвяне:
На средна температура в голям тиган нагорещете зехтина.
Изцедете водата от спанака.
Към зехтина добавете спанака и нарязания на ситно лук и гответе, докато омекнат (около 4 минути).
Изсипете в гевгир и изцедете излишната течност.
Пригответе 4 гювечета и ги намажете със зехтин. Сложете във всяко от тях хартия за печене.
В блендер сложете спанака, яйцата, сметаната, галетата, ментата, солта, пипера и индийското орехче. Добавете сиренето и изсипете сместа в гювечетата.
Печете без похлупак, докато по крайчетата сместа стане по-светла от тази в центъра (около 20 минути).
Извадете от фурната и оставете за около 5 минути.
С нож минете по ръбчетата, за да отлепите добре ястието от съда. Обърнете гювечетата върху чиния.
Аранжирайте с доматена салата.