Назад
НАЧАЛО
ПРОФИЛ
Първи свободен час

Яйца по флорентински



Порции: 4
Време за приготвяне: 20 минути
Време за готвене: 35 минути

Необходими продукти:

» 4 парчета тънко нарязано прошуто
» 3 лъжици зехтин
» 1 гл. лук, нарязан на ситно
» 3 скилидки чесън, настъргани
» 5 чаши спанак
» ¼ лъжица индийско орехче
» ¾ чаша бита сметана
» 2/3 чаша настърган пармезан
» Сол
» Черен пипер
» 1 лъжица прясно изцеден лимонов сок
» 4 яйца на стайна температура
» 2 домата, нарязани на кръгчета




Начин на приготвяне:

Сложете тава за печене, намазана със зехтин във фурната и загрейте на 200 градуса.

Сложете прошутото и запечете до златисто (6-8 минути). Извадете от фурната и оставете да се охлади, преди да го нарежете на ситно.

На средна температура затоплете зехтина в тиган и добавете лука. Гответе докато омекне (около 5 минути).

Добавете чесъна и гответе още около 30 секунди.

Добавете спанака и индийското орехче и гответе, докато спанака омекне (около 2 минути).

Добавете сметаната и гответе около 5 минути, докато сместа започне да се сгъстява.

Свалете от котлона и добавете пармезана, разбъркайте. Овкусете със сол и пипер.

В тенджерка сипете вода, добавете 1 лъжица сол и лимоновия сок. Оставете водата да къкри. В купичка чупете яйцата внимателно без да наранявате жълтъка и ги пускайте във водата от ниско. С дървена лъжица завъртете около всяко яйце, за да не се разпръсват.

Гответе 2 – 2 ½ минути, докато белтъка стегне, но жълтъка е все още рохък.

Изваждайте с широка лъжица и оставяйте да се отцеждат.

В големи чинии сложете кръгчета домати и овкусете със сол. Разпределете отгоре спаначената смес. Отгоре сложете по едно яйце и поръсете с парченца прошуто.

Сервирайте топло.




SuperMag
Снимка: Flickr