Първи свободен час
Коледен печен свински бут с подправки
Време за приготвяне: 3 часа и 50 минути
Порции: 12
Необходими продукти:
• 250 мл червено вино
• 3 литра вода
• 1 глава кромид лук
• 2 скилидки чесън
• Стрък копър
• 2 звезди анасон
• 1 лъжица кориандър
• 1 лъжица черен пипер
За глазурата:
• около 16 броя карамфил
• 4 лъжици желе (за предпочитане от червен касис)
• ½ лъжица канела
• 1 ч. лъжица доматенo пюре
• ½ лъжица винен оцет
Начин на приготвяне:
1. Сложете свинския бут в тенджера, заедно с всички останали съставки. Ако водата не го залива, добавете още.
2. Оставете да заври и намалете температурата. Оставете да къкри 2 ½ - 3 часа.
3. Затоплете фурната на 230 градуса.
4. Извадете месото от тенджерата. Изрежете тлъстините, които са в повече. В повърхността направете разрези като мрежа и във всяко парче сложете по един карамфил.
5. В купа смесете желето, канелата, доматеното пюре и оцета и сложете да заври. Необходимо е да се сгъсти леко.
6. Намажете месото с глазура отвсякъде и печете 15 минути. Преди да сервирате оставете месото на топло още 15 минути.
Още коледни рецепти:
Коледна рецепта: Свинско печено от Финландия
|