Първи свободен час

Пълнени тиквички с кускус и кайма
Пълнени тиквички с кускус и кайма
Магдалена Йорданова

Продукти:
» 3 малки тиквички
» 200 гр кайма
» 150 гр кускус
» 1 глава лук
» 1 морков
» сол, чубрица, пресен копър, олио
» 2 яйца
» 300 гр кисело мляко
Приготвяне:
Каймата се задушава с нарязаните лук и морков за 15 минути, и след като се охлади леко се добавя свареният кускус и подправките.
Тиквичките се срязват първо напречно на две, после надлъжно и се издълбават - получават се лодки.
Подреждат се в тава, около тях се налива чаша вода и се запичат за кратко (да омекнат леко). После се пълнят с плънката, долива се още вода, ако има нужда и се пекат на умерена фурна до готовност.
Върху всяка лодка се сипват по 2 сл от смесените 1 яйце с 1 кч мляко, поръсват се с олио и се запичат докато добият кафеникав загар.
За соса:
В купа се отделя от бульона в тавата, застройва се с другото яйце и останалото мляко. Връща се в тавата и внимателно се разбърква, за да се смеси с останалия бульон.
Магдалена Йорданова

Продукти:
» 3 малки тиквички
» 200 гр кайма
» 150 гр кускус
» 1 глава лук
» 1 морков
» сол, чубрица, пресен копър, олио
» 2 яйца
» 300 гр кисело мляко
Приготвяне:
Каймата се задушава с нарязаните лук и морков за 15 минути, и след като се охлади леко се добавя свареният кускус и подправките.
Тиквичките се срязват първо напречно на две, после надлъжно и се издълбават - получават се лодки.
Подреждат се в тава, около тях се налива чаша вода и се запичат за кратко (да омекнат леко). После се пълнят с плънката, долива се още вода, ако има нужда и се пекат на умерена фурна до готовност.
Върху всяка лодка се сипват по 2 сл от смесените 1 яйце с 1 кч мляко, поръсват се с олио и се запичат докато добият кафеникав загар.
За соса:
В купа се отделя от бульона в тавата, застройва се с другото яйце и останалото мляко. Връща се в тавата и внимателно се разбърква, за да се смеси с останалия бульон.